Personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana a desfăşurat, între 16 şi 22 noiembrie, o nouă serie de controale care s-au lăsat cu amenzi în valoare de peste 200.000 lei.

Concret, inspectorii au făcut 42 de verificări la localităţi, operatori economici, instituţii, cluburi, baruri, discoteci, restaurante, etc. Potrivit unei informări semnate de căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, în urma acţiunilor au fost depistate 310 deficienţe pe linia apărării împotriva incendiilor, 84 dintre acestea fiind remediate pe timpul controalelor. În total s-au aplicat 221 sancţiuni contravenţionale, dintre care 188 avertismente şi 33 amenzi în cuantum de 211.500 lei.

Din totalul controalelor, 21 au vizat barurile, discotecile, cluburile, restaurantele, sălile de cinematograf/spectacole, centrele comerciale şi alte clădiri sau amenajări cu destinaţia comerţ. Pe această linie au fost depistate 107 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 19 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. "Ca urmare a deficienţelor constatate au fost aplicate 87 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 73 avertismente şi 14 amenzi în valoare de 127.500 lei", se mai arată în comunicat.

Principalele nereguli descoperite au fost "lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe, neîntreţinerea şi neverificarea corespunzătoare a mijloacelor de primă intervenţie, lipsa organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor la locul de muncă, reducerea căilor de evacuare prin amplasarea unor elemente de mobilier şi neîntreţinerea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă pentru panică".

La fel ca la controalele precedente, inspectorii ISU Crişana nu au găsit nereguli atât de grave încât să oprească activitatea în vreo unitate. "Deficienţele constatate la spaţiile controlate în intervalul 16 - 22 noiembrie nu s-au încadrat în categoria celor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr.915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi", au mai precizat reprezentanţii instituţiei.

În timpul celor 42 de controale s-au desfăşurat şi 41 exerciţii de intervenţie, respectiv 47 instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor de la operatori economici şi instituţii. Totodată, între 16 şi 22 noiembrie, ISU Crişana a primit 11 cereri pentru obţinerea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu şi pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate.

Citeşte şi: Efectul #Colectiv: Primăria vrea să introducă măsuri suplimentare de siguranţă pentru locurile aglomerate din Oradea