Reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, care au fost şi împotriva hotărârii de Consiliu Local prin care administratorii asociaţiilor de proprietari sunt obligaţi să susţină periodic examene pentru reatestare, acuză parlamentarii că vor control politic al acestor asociaţii, în urma unor modificări legislative adoptate săptămâna aceasta.

Concret, printr-un comunicat transmis presei duminică, membrii organizaţiei reacţionează la faptul că, marţi, Camera Deputaţilor a adoptat, cu o majoritate covârşitoare (doar două împotriviri şi 4 abţineri), un proiect de modificare a Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care a trecut şi de Senat şi care acum aşteaptă doar promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.

Opresiune și birocrație

Fără să indice clar articolele de lege la care se referă, semnatarii comunicatului spun că, prin decizia luată, deputaţii au votat "pentru încurajarea abuzului şi opresiunii, pentru un control politic al asociaţiilor de proprietari la nivel naţional, această structură fiind una din ultimele redute ale asocierii libere în România".

"Modificările la Legea 230 privind asociaţiile de proprietari trebuiau să aducă un set de elemente prin care locatarii să se simtă în mai mare confort, şi o viaţă mai sigură la bloc. Dar, ”aleşii naţiunii” cum le place să fie alintaţi unora, au votat pentru monopol şi centralizare. Asociaţiile de proprietari au fost aruncate în ghiarele administraţiilor locale pentru a putea fi exercitate control politic asupra lor! A mai adus o birocratizare excesivă, cu obligaţii nejustificate care vor împiedica un mers eficient al activităţii asociaţiilor", se arată în comunicat.

"Textul noii legi poartă cu sine o expunere la riscuri nejustificate a celor care îşi asumă rolul de coordonator al activităţii de a asigura plăţile, curăţenia, reparaţiile şi ordinea din jurul blocurilor, nu doar de ordin pecuniar, ci şi de a fi "infractor" acuzat de orice gică-contra", arată informarea.

Comunicatul specifică și că, dintre parlamentarii bihoreni, singurii care au "manifestat deschidere la dialog" şi "au realizat muncă de feed-back faţă de propunerile noastre" au fost deputaţii Szabo Odon (UDMR) şi Silviu Dehelean (USR). A fost "prea puţin însă pentru a opri tăvălugul nepriceperii şi opresiunii ce ne aşteaptă (păcat că şi cel din urmă a votat "pentru" adoptarea acestei legi)", arată semnatarii, fără să menționeze că, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Szabo Odon nu a fost prezent.

Sancțiuni la restanțieri

Modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari au fost adoptate marţi de Camera Deputaţilor, cu votul a 273 dintre cei 279 de deputaţi prezenţi, cu două voturi contra (Ben-Oni Ardelean - PNL, Steluţa-Gustica Cătăniciu – ALDE) şi patru abţineri (Cristian Ghinea – USR, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui - USR, Tudor Rareş Pop - USR şi Cristina-Mădălina Prună - USR).

Între altele, documentul sancţionează dur restanţierii la întreţinere, împotriva cărora preşedinţii şi administratorii asociaţiilor vor putea lua măsuri mult mai aspre decât în prezent. Potrivit ziare.com, dacă un locatar – de exemplu – acumulează datorii mai vechi de 3 luni şi în sume de peste 3.000 de lei la plata cheltuielilor comune, preşedintele sau administratorul acesteia va fi obligat să le treacă în cartea funciară. Asta înseamnă că până nu îşi achită datoriile, locatarul nu îşi poate vinde apartamentul, dacă vrea s-o facă. Printre documentele necesare vânzării unui imobil se numară documentaţia cadastrală, încheierea de intabulare, dar şi extrasul de carte funciară pentru vânzare.

Art. 33 (9) al noii legii prevede că "Preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari are obligaţia solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea de 3.000 lei. Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie a acestor debite".

Noi obligații

De asemenea, noul cadru legal introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual şi a fondului de rulment, reglementarea modului de funcţionare a asociaţiilor şi condiţiile în care acestea pot administra spaţiile comune ale condomeniilor, precum şi obligativitatea ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe care au mai multe tronsoane/scări să se facă unitar, nu pe segmente de clădire.

Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Vezi textul integral al documentului, aici!