Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o avertizare meteo imediată valabilă în zona de munte a judeţului Bihor, care se află până la ora 15 sub cod galben de averse ce vor cumula 20-25 de litri pe metru pătrat, intensificări de scurtă durată ale vântului şi descărcări electrice.

Codul galben este valabil până la ora 15. 

De asemenea, pentru localitatea Bulz a fost emis un cod portocaliu de averse torenţiale care vor cumula 35-45 l/mp, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici şi posibil medii.

Şi codul portocaliu este valabil până la ora 15.

UPDATE, ora 15

ANM a emis cod galben de furtuni în mai multe localităţi din Bihor, mai precis Beiuș, Aleșd, Popești, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Dobrești, Oșorhei, Batăr, Bratca, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Ceica, Șuncuiuș, Aștileu, Holod, Pomezeu, Finiș, Chișlaz, Ineu, Derna, Sârbi, Drăgănești, Cociuba Mare, Hidișelu de Sus, Șoimi, Remetea, Lugașu de Jos, Țețchea, Aușeu, Olcea, Măgești, Curățele, Lăzăreni, Roșia, Bulz, Budureasa, Uileacu de Beiuș, Drăgești, Copăcel, Vârciorog, Răbăgani, Husasău de Tinca, Tărcaia, Căbești, Căpâlna, Lazuri de Beiuș, Săcădat, Pocola, Sâmbăta, Spinuș, Șinteu.

Avertizarea este valabilă până la ora 16.30. Meteorologii spun că se vor semnala averse care vor cumula local 25 l/mp, grindină de
dimensiuni mici, intensificări ale vântului şi frecvente descărcări electrice.

UPDATE, ora 15.10

Meteorologii au emis o nouă avertizare de COD PORTOCALIU de furtuni valabilă, până la ora 16, în zona de munte, în Bihor, la altitudini de peste 1.800 m.

Totodată, a fost emis COD PORTOCALIU de furtuni şi grindină şi în Lunca, Vașcău şi Cărpinet, valabil până ora 16.10.

UPDATE, ora 16.10

ANM a emis o nouă avertizare de COD PORTOCALIU valabilă în Lunca, Vașcău, Cărpinet şi Criștioru de Jos, până la ora 17.


ISU Crişana a transmis, în acest context, un set de măsuri care trebuie luate în caz de cod portocaliu. Pompierii recomandă ca, pentru limitarea pagubelor cauzate de vânt puternic, să se evite parcarea autoturismelor lângă copaci sau stâlpi de electricitate.

În cazul în care furtuna este iminentă:  

- Întrerupeţi orice activităţi în aer liber; 
- Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; 
- Închideţi ferestrele şi uşile; 
- Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
- Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. 

În timpul unei furtuni:

- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
- Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
- Nu vă întindeţi pe pământ;
- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.