Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de vreme rea valabilă pentru județul Bihor. Cel puțin până joi, la ora 10, tot județul Bihor este vizat de un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate de apă.

Avertizarea este valabilă începând de miercuri dimineață, de la ora 10, până joi, la ora 10.

„În Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp”, arată ANM.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Sfaturile ISU

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor le recomandă cetățenilor ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

„Totodată, recomandăm bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate”, arată un comunicat transmis presei.

Vezi mai jos recomandările ISU, pentru limitarea pagubelor create de vremea rea:

- Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

- Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

- Nu aruncați gunoaiele menajere şi resturile vegetale în albiile apelor curgătoare;

- Curățați pilonii de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!