Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o informare de tip cod galben de vreme rea valabilă inclusiv pentru judeţul Bihor, între orele 12 şi 21. 

"În intervalul menţionat, în Crişana, Maramureş, local în Transilvania, Banat şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp", arată ANM.

Conform meteorologilor, astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse şi în restul ţării.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

Totodată, ISU le recomandă bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcţie aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

De asemenea, pentru prevenirea şi limitarea efectelor inundaţiilor, pompierii le recomandă bihorenilor să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale şi să nu arunce resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!