Principalele cursuri de apă din judeţul Bihor, inclusiv, sunt sub cod galben şi portocaliu, ca urmare a precipitaţiilor din ultima perioadă.

Anunţul a fost făcut marţi, de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, conform căreia, începând de luni după amiază şi până marţi, la miezil nopţii, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis avertizare cod galben pentru pe râul Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), pe râul Crişul Repede în bazinul superior şi afluenţi (judeţele Cluj şi Bihor), pe râul Crişul Negru şi pe râul Crişul Alb (judeţele Arad şi Hunedoara).

Totodată, până marţi, la ora 14, INMH a emis avertizare hidrologică cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru superior şi afluenţi (judeţul Bihor), Crişul Alb, amonte Gurahonţ şi afluenţii acestuia (judeţele Hunedoara şi Arad).

Conform ABA, marţi dimineaţă, se înregistrau depăşiri ale cotelor de apărare la două staţii hidrometrice: la Pocola, pe valea Roşie (BH, depăşire 10 cm) şi la Bucureşci, pe valea Bucureşci (HD, depăşire 81 cm).

"În aceste zone, ca o măsură preventivă echipele A.B.A Crişuri au început supraînălţarea digurilor cu saci de nisip. Dacă situţia o va impune se vor pune în funcţiune şi hidrobarajele", a declarat Dorel Dume, directorul instituţiei.

În Oradea, râul Crişul Repede a înregistrat un debit de 49mc/s, adică cu aproximativ 30% mare decât debitul mediu aferent lunii iunie. Totodată, debitul râului Crişul Negru este de aproape 3 ori mai mare decât media lunii, şi anume de 81mc/s, iar debitul râului Crişul Alb este aproape dublu, adică 45mc/s.

Comunicatul mai menţionează şi că, date fiind precipitaţiile abundente din ultima perioadă, debitele apelor sunt în creştere, astfel că specialiştii ABA Crişuri fac măsurători şi monitorizează apele din judeţ în regim special

"Echipele de intervenţie rapidă sunt pe teren pentru a se asigura că viiturile tranzitează localităţile fără a crea pagube. Dacă situaţia o va inpune se va interveni cu materialele şi echipamentele performate din dotare. Acum, la ape mari se vede cât de importante sunt canalele, rigolele şi şanţurile de scurgere a apei. Acolo unde acestea nu au fost curăţate şi întreţinute corespunzător s-au creat blocaje care au îngreunat intervenţia echipelor A.B.A Crişuri", a mai arătat Dume.