Pe parcursul zilei de vineri, Bihorul se află sub cod portocaliu de caniculă, iar sâmbătă temperaturile ridicate se vor menține, fiind emis un cod galben de caniculă pentru județul nostru. De asemenea, zona de munte a județului se află vineri și sub cod galben de furtuni.

„Valul de căldură va persista, astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade, iar minimele de 21...22 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, se arată în avertizarea de cod portocaliu emisă pentru ziua de vineri de Administrația Națională de Meteorologie. 

În ceea ce o privește pe cea de furtuni, meteorologii spun că, inclusiv în zona de munte a Bihorului, vineri, între orele 12 și 21, „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică”, cu „averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”. 

Sâmbătă, județul Bihor se va afla sub cod galben de vipie. „Valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării. În centrul și nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei și sud-vestul Dobrogei temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele vor fi de 18...20 de grade”, se arată în mesajul ANM. 

În zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, mai precizează meteorologii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!