Două avertizări imediate de furtună, de tip cod portocaliu, au fost emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, vineri după amiază, pentru mai multe localități din judeţul Bihor.

Prima informare de tip cod portocaliu este valabilă de la ora 15.45 la 17, pentru localitățile Salonta, Tulca şi Mădăras.

Cea de-a doua, valabilă tot până la ora 17, este valabilă pentru localităţile Tinca, Holod, Cociuba Mare, Şoimi, Olcea, Uileacu de Beiuş, Husasău de Tinca şi Căpâlna.

Se vor semnala „averse torențiale care vor acumula peste 35...45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni medii”, arată ANM.

Același tip de avertizări sunt valabile și pentru mai multe localități din judeţul Timiş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, întreg județul Bihor se află, până vineri la ora 21, sub cod galben de instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă.

UPDATE, ora 17:

ANM a emis două noi avertizări, de cod portocaliu, care vizează localitățile Biharia, Borș, Paleu, Tileagd, Țețchea, Vârciorog și Săcădat.

Codul portocaliu este valabil între orele 16.50 și 18.  

Meteorologii spun că se vor semnala „averse torențiale care vor acumula peste 35...45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni medii”.

UPDATE, ora 17.30: 

ANM a mai publicat o avertizare imediată, tot de tip cod portocaliu, valabilă pentru localitățile Brusturi, Tăuteu, Chișlaz, Derna și Spinuș, valabilă de la ora 17.35 până la ora 19. 

„Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula peste 35...45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni medii”, au mai transmis specialiștii.


ISU Crişana le recomandă cetăţenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

Totodată, recomandăm bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcţie aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Atenţie unde parcaţi autoturismele!

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Curăţaţi şanţurile şi rigolele!

De asemenea, pentru prevenirea şi limitarea efectelor ploilor abundente, pompierii bihoreni vă recomandă să curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!