Hidrologii au prelungit până marţi la prânz codul portocaliu de inundaţii valabil pentru râul Crişul Negru, unde debitele încă au cote mari.

„Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul Bihor, o avertizare hidrologică – Cod Portocaliu, valabilă în intervalul 27.12.2021, ora 12:00 - 28.12.2021, ora 12:00, pentru bazinul hidrografic Crişul Negru, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, a transmis luni Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Pe de altă parte, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat luni dimineaţă că debite mari sunt înregistrate încă pe Crişul Negru, la staţiile Beiuş, Tinca şi Talpoş, în timp ce restul râurilor din Bihor au debite staţionare sau în scădere.

Reamintim că judeţul a intrat duminică sub incidenţa unui cod portocaliu de inundaţii, din cauza precipitaţiilor abundente. Pompierii din Beiuş au salvat un bărbat surprins de o creştere bruscă a apei pe un teren agricol, iar pe Crişul Pietros situaţia a fost critică, deoarece debitele mari au făcut eroziuni în maluri, iar angajaţii ABA Crişuri au trebuit să intervină de urgenţă, pentru consolidare. Această situaţie nefastă a apărut în zona unde, aşa cum BIHOREANUL a scris, s-au făcut exploatări ilegale de balast chiar în albia râului, fără ca autorităţile să fie deranjate.

Sfaturile pompierilor

ISU Crişana a transmis, luni, şi o serie de recomandări, pentru prevenirea efectelor inundaţiilor. Pompierii recomandă construirea de bariere pentru a opri intrarea apei în case, curăţarea şanţurilor şi rigolelor şi, desigur, păstrarea curăţeniei în albiile râurilor.

Dacă sunteţi surprins de o inundaţie, trebuie să vă deplasaţi urgent spre o zonă înaltă şi doar dacă aveţi timp să mutaţi obiectele importante la etajele superioare ale locuinţei. De asemenea, trebuie să decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică şi să deconectaţi aparatele electrice, care nu trebuie atinse dacă sunteţi ud sau staţi în apă.

De asemenea, trebuie întrerupte instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze, încuiate uşile şi protejate ferestrele, pentru a nu fi sparte de vânt, de curenţii de apă sau de obiecte duse de apă.

„Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli: Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime; Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă”, a mai transmis ISU.