Meteorologii au emis avertizări de vreme rea valabile pentru Bihor. Începând de miercuri dimineaţă şi până vineri, judeţul se află sub cod portocaliu de ploi abundente, iar la munte vântul va sufla cu până la 80 de km/oră.

Conform unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, avertizarea de tip cod portocaliu este valabilă de miercuri, de la ora 10, până vineri, la aceeaşi oră. 

"În Maramureş, nord-vestul Transilvaniei, nordul Crişanei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali va ploua temporar abundent, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 40 - 70 l/mp", arată ANM.

Miercuri, vântul va avea intensificări la munte, în special pe creste, unde va sufla şi cu până la 80 km/oră.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza aceste date.

Avertizarea de tip cod galben vizează şi judeţele Caraş-Severin, precum şi zonele montane din jud Hunedoara, Arad şi Timişoara.


În scopul prevenirii efectelor negative provocate de fenomenele meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" recomandă bihorenilor respectarea următoarele măsuri:

- Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

- Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

- Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Pe timpul producerii inundaţiei:

- Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

- Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

- În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

- Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

- Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

- Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

- Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

- Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

- Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.