Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o avertizare de furtuni și grindină ce vizează mai multe județe, inclusiv județul Bihor. Meteorologii spun că vor fi vijelii puternice și grindină de dimensiunii medii.

Avertizarea este valabilă începând de luni după amiază, de la ora 15, până seara, la ora 23.

Potrivit hărţii publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, mai multe judeţe de pe teritoriul ţării se află sub incidenţa codului portocaliu.

„În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi jumătatea de nord a Moldovei, precum şi în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70...90 km/h, grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp", se arată în informarea publicată pe site-ul ANM.  

Pe de altă parte, tot luni intră în vigoare un cod galben de inundații pentru bazinele hidrografice Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru, valabil până marți la ora 9. 

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor a transmis câteva sfaturi pentru cetățeni.

ISU recomandă ca pe parcursul manifestărilor fenomenelor meteorologice periculoase cetățenii să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare, a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

Totodată, bihorenilor le este recomandat să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Parcarea autovehiculelor se va face în zone ferite, la distanțe de copaci și stâlpi de electricitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!