Bazinele hidrografice ale râurilor Barcău şi Crişul Repede sunt sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii, însă specialiştii spun că, cel puţin deocamdată, nu sunt probleme deosebite în Bihor.

Potrivit căpitanului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, în Aleşd, Valea Izvor a depăşit cota de atenţie cu un centimetru, iar în Călaţea, Valea Minieră a atins cota de atenţie. "În Surduc şi Copăcel trei gospodării au fost afectate, apele au intrat în curţile oamenilor, nu şi în case, iar forţele noastre sunt acolo pentru evacuarea apei", a declarat Roşca, miercuri dimineaţă, pentru BIHOREANUL.

Pentru a împiedica pătrunderea apei în casele situate în zona de risc, echipajele de pompieri au făcut diguri din saci de nisip în faţa a cinci locuinţe din Copăcel. În  Şinteu a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.

În Oradea, vântul puternic a doborât zeci de copaci. Pompierii militari au intervenit pe străzile Gheorghe Doja, unde un copac căzut a blocat şoseaua, şi pe Calea Borşului, unde un pom a căzut peste liniile de tramvai. Totodată, două maşini au fost avariate. 

Un arbore uriaş s-a rupt şi a căzut la pământ şi în campusul Universităţii din Oradea, chiar în faţa Facultăţii de Litere. "Din fericire, nu era nicio persoană în preajmă", a precizat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Universităţii, Olimpia Popoviciu.

Un alt copac a căzut peste parcul Nicolae Bălcescu. Din fericire, nici acolo nu era nimeni în jur.

UPDATE:

Potrivit datelor comunicate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri miercuri la prânz, în Bihor apele au depăşit cotele de apărare (nivel inferior cotelor de inundaţii) în localităţile Pocola (pe Valea Roşie), Hidişel (pe Topa), Vadu Crişului (pe Crişul Repede), Copăcel (pe Valea Chijic), Nuşfalău şi Marca (pe Barcău).

"În ultimele 12 de ore, cele mai semnificative precipitaţii au fost înregistrate la staţiile hidrometrice din localităţile: Pocola (19,4l/mp), Hidişel (23,5 l/mp), Beiuş (18,2 l/mp), Bulz (35,9 l/mp), Ciucea (58,7l/mp), Marca (40,6 l/mp) şi Nuşfalău (56,5 l/mp)", mai arată ABA Crişuri.

Tendinţa debitelor apelor din Bihor este de scădere, însă specialiştii ABA Crişuri acordă o atenţie sporită Barcăului, care în zona localităţii sălăjene Nuşfalău a atins cotele de inundaţii. 

"În acest moment, nu se pune problema unor intervenţii pe maluri sau diguri. Specialiştii A.B.A Crişuri, aflaţi pe teren, comunică din trei în trei ore cotele, debitele şi precipitaţiile înregistrate în zonele aflate sub incidenţa avertizării hidrologice astfel încât, dacă situaţia o va impune, să se poată interveni prompt şi eficient", a mai transmis ABA Crişuri.