După ce meteorologii au emis un cod galben de ploi şi vânt valabil pentru zona montană a judeţului Bihor, iar hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râul Crişul Negru, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a detaliat, luni după amiază, situaţia cursurilor de apă din Bihor.

Bilanțul „codurilor”

"La ora 16, în Dispeceratul A.B.A Crişuri, se înregistrau următoarele depăşiri de cote: în localitatea Pietroasa, judeţul Bihor, pe Valea Galbenă cota de atenţie era depăşită cu 35 de cm, pe valea Boga se atingea cota de atenţie iar pe Crişul Pietros era depăşită cota de inundaţii cu 10 cm. În judeţul Bihor se mai înregistrează depăşiri ale cotelor de atenţie pe valea Iad şi pe valea Fîntîna Galbenă", arată comunicatul ABA.

Conform informării, codul galben de inundaţii este valabil de luni, de la ora 14, până miercuri, la prânz, pentru: Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Crişul Negru – bazin superior şi afluenţii aferenţi sectorului amonte S.H. Tinca, Crişul Alb – bazin superior amonte S.H. Gurahonţ (judeţele: Cluj, Sălaj, Bihor, Arad şi Hunedoara).

Avertizarea de tip cod portocaliu de inundaţii este emisă, tot de luni, până miercuri dimineaţă la ora 6, pentru Crişul Negru – bazin superior amonte confluenţă cu râul Valea Roşie (judeţul Bihor).

Comunicatul mai arată că, luni după amiază, angajaţii ABA Crişuri monitorizau lucrările hidrotehnice cu rol de apărare şi fac măsurători în zonele cu ape mari.

Directorul instituţiei, Dorel Dume, a ţinut să precizeze, prin intermediul comunicatului, că situaţia ar fi fost mai problematică dacă echipele ABA nu ar fi au intervenit, în perioada noiembrie-decembrie, pentru decolmatarea Crişului Pietros în localităţile Cociuba Mică şi Gurani, arondate comunei Pietroasa. "Chiar dacă ultimele date indică o stagnare a nivelului şi a debitului, pe tot intervalul avertizării hidrologice, echipele A.B.A Crişuri sunt pregătite să intervină cu utilaje, baraje sau saci dacă situaţia o va impune", a susţinut Dume.

Întâlniri la Prefectură

De altfel, fenomenele meteorologice periculoase şi urmările lor au fost abordate, luni, şi la Prefectură. La întâlnirea Grupului pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a discutat atât planul de măsuri în urma avertizării hidrologice, cât şi situaţia de la Ştei, unde barajul care alimentează cu apă oraşul a fost spart duminică noapte de o viitură.

Pe de altă parte, tot luni a avut loc la Prefectură și întâlnirea Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea de epidemii, din cadrul CJSU, în care s-a discutat planul de măsuri de prevenție referitor la urgența publică globală declanșată de noul coronavirus din China. Cetățenii pot solicita informații sau sesiza posibile simptome ale coronavirusului la telefonul 0259.418.639 al DSP Bihor, zilnic între 08:00-20:00.