Meteorologii au emis, vineri după amiază, o avertizare meteo imediată, de tip cod ROȘU de furtuni, valabilă pentru mai multe localități din județul Bihor.

Alerta a intrat în vigoare la ora 18.50, fiind valabilă până la ora 19.30, după cum arată un mesaj postat pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

„Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină. În zona avertizată s-au acumulat cantități de peste 50 l/mp”, anunță ANM.

Deocamdată, localitățile afectate sunt: Oșorhei, Ineu, Copăcel, Cetariu și Săcădat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, locotenent colonel Camelia Roșca, a anunțat că au fost trimise mesaje RO-Alert populației, pentru a se adăposti.

„La ora 18.47, ISU Bihor a trimis un mesaj de avertizare a populației, prin sistemul Ro-Alert, în contextul Avertizării meteo-COD ROȘU de averse torențiale, care vor cumula peste 40 L/mp, descărcări electrice, grindină, în zona localităților Osorhei, Ineu, Copăcel, Cetariu, Săcădat”, a anunțat reprezentanta ISU.

Pentru a preîntâmpina eventualele situații de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase, pompierii le recomandă cetățenilor ca pe timpul manifestării acestora, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura electrocasnică.

„De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Totodată, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale”, a mai transmis Camelia Roșca.

Pe de altă parte, județul Bihor este vizat, vineri, până la ora 23, și de o avertizare de tip cod portocaliu de ploi torențiale.

„Local cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, se arată pe site-ul ANM. 

UPDATE, ora 19.36: Alertă de inundații pe râurile mici din bazinul Crișului

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor anunță că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de tip COD PORTOCALIU DE INUNDAȚII în județ.

"Azi, 09.06.2023, între orele 19:20 - 24:00, vor fi scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE.

Averizarea este valabilă pentru "râurile mici din bazinul hidrografic Crișul Repede - afluenții aferenți sectorolui aval Acumularea Tileagd", a transmis Camelia Roșca.

SFATURILE ISU ÎN CAZ DE INUNDAȚII:

- Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

- Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

- În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

- Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

- Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

- Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

- Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

- Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
     - Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;
     - Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

UPDATE, ora 19.50: Deocamdată furtuna nu a făcut pagube în Bihor

Reprezentanta ISU a anuțat că „până la această oră, în dispeceratul ISU Bihor, nu au fost primite apeluri care să sesizeze efecte ale fenomenelor hidrometeorologice avertizate”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!