Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu pentru judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, valabilă până la ora 14.

Potrivit Digi24.ro, avertizarea vine ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, dar şi a celor prognozate şi a propagării acestora. Specialiştii estimează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în mai multe bazine hidrografice: Maja, judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj, judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bărsău, judeţul Maramureş.

"Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu "Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră", arată un comunicat al INHGA.

În judeţul Maramureş, viitura a început în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 2.

"S-au atenţionat primăriile, iar la ora 6 viitura de pe Bârsău a provocat inundarea a peste 40 de case. Viitura creşte în continuare. Se lucrează cu şase autopompe. Apa are un metru jumate", a declarat, la Digi 24, prefectul de Maramureş, Anton Rohian, precizând că lucrurile nu se ameliorează, dar că niciun drum judeţean nu este blocat. 

Prefectul judeţului Satu Mare, Eugen Avram, a spus că dimineaţă a fost o viitură. "Sunt curţi inundate, drumurile sunt practicabile. E vorba de Poiana Codrului şi Bârsău. Practic apa vine dinspre Bârsău. Pagube materiale sunt multe, dar nu sunt oameni răniţi. Dacă este cazul vom evacua oamenii", a spus prefectul de Satu Mare.