Ploile abundente din ultima zi au provocat pagube în Bihor. A fost inclusiv cod roşu de inundaţii în judeţ, în noaptea de miercuri spre joi, iar pompierii au fost chemaţi să intervină inclusiv în cursul dimineţii.

Mesaje Ro-Alert

"În urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase vizate de avertizările succesive de Cod Portocaliu și un Cod Roşu, manifestate pe parcursul zilei de miercuri, 13 decembrie a.c. şi al nopţii de miercuri spre joi, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor au desfăşurat, până în data de 14.12.2023, ora 09.00, zece misiuni de evacuare a apei din curţi, subsoluri şi de pe străzi inundate, alte două misiuni similare în sprijinul comunităţii fiind desfăşurate în aceste momente", anunţă un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor.

Populaţia aflată în zonele vizate de codul roşu a fost alertată prin Ro-Alert şi, atât pompierii, cât şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au fost puse în gardă, fiind operaţionalizată grupa operativă a ISU.

Aluviuni pe şosea la Roşia

Potrivit informării, în seara zilei de miercuri, pompierii din cadrul Gărzii 1 Mai şi Gărzii Tinca au intervenit în localităţile Haieu şi Tinca, pentru evacuarea apei din două curţi, iar echipajele Detaşamentului de Pompieri Marghita au acţionat în localitate, pentru evacuarea apei dintr-o pivniţă, respectiv în Almaşu Mare, unde au evacuat apa acumulată pe o stradă.

Joi, între orele 00.10 - 09.00, angajaţii ISU au desfăşurat alte şase misiuni, în Marghita, unde au evacuat apa dintr-o locuinţă şi din curtea acesteia, în Oradea (pe strada Anghel Saligny şi din subsolul unei clădiri de pe strada Izvorului), în Aleşd, unde au evacuat apa din subsolul unui hotel din localitate, în Cheriu (pentru a evacua apa dintr-un garaj).

Cea mai gravă situaţie pare să fi fost la Roşia, unde pompierii din Beiuş "au acţionat cu lopeţi pentru înlăturarea aluviunilor de pe partea carosabilă şi pentru decolmatarea şanţurilor, pe o distanţă de circa patru kilometri".

În cursul dimineţii de joi, pompierii Detaşamentului 1 Oradea lucrau la evacuarea apei din demisolul unei şcoli din Husasău de Criş, iar echipajele Staţiei Aleşd acţionau pentru evacuarea apei dintr-un garaj de pe strada 1 Decembrie din localitate.

Bihorul, în continuare sub risc de inundaţii

Având în vedere că judeţul Bihor se află în continuare sub incidenţa avertizărilor ce vizează fenomene hidrologice deosebit de periculoase, ISU recomandă populaţiei să respecte regulile şi măsurile de prevenire şi limitare a efectelor inundaţiilor şi să sune imediat la 112 dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, județul Bihor se află sub avertizări de tip cod galben și cod portocaliu de inundații.

În județ, codul galben este valabil până vineri dimineață, la ora 6, pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad).

Codul portocaliu e valabil până joi, la ora 24, pentru râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad).