Sute de români sunt blocaţi, vineri, în vestul Ungariei, din cauza viscolului. Patru autocare şi un microbuz românesc cu 9 persoane, între care şi copii, au rămas împotmolite în zăpezi.

Potrivit Digi24.ro, autocarele sunt blocate de joi seară, ora 21, în vreme ce microbuzul stă încă de la ora 16, pe o autostradă din Ungaria. "Nu a venit nicio maşină de intervenţie până acum. Chiar îşi bat joc de noi. Din Budapesta până la ieşirea din Ungaria, pe o distanţă de 200 de kilometri, drumul este blocat din ambele sensuri. Mai avem apă, dar am rămas fără combustibil. Sunt mii de cetăţeni blocaţi, nu numai noi", a declarat pentru reporterii Digi24 Florin Ciobanu, şoferul microbuzului.

Traficul pe şoselele din vestul ţării e în haos. În mai multe zone circulaţia a fost blocată din cauza zăpezii de pe carosabil, iar mai multe maşini au derapat şi au ajuns în şanturile de pe marginea drumului.

Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie a emis cod roşu de viscol cu intensificări ale vântului în judeţele Komarom-Eszergom, Fejer, Veszprem, Somogy şi Zala , situate în partea de vest a Ungariei.

De altfel, din cauza ninsorilor abundente, Guvernul ungar a anulat manifestările în aer liber programate pentru vineri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, una dintre cele trei sărbători naţionale ale Ungariei.

Îngrijorător este faptul că situaţia meteorologică nu pare să se îmbunătăţească în curând. Până sâmbătă dimineaţă, în zona Balaton vântul va sufla tare cu viteze care vor ajunge la 100km/oră, iar în zona de nord-est a Ungariei se aşteaptă temporar ploaie îngheţată.

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români să evite deocamdată vizitele în Ungaria, având în vedere codul roşu de viscol, dar şi codul portocaliu şi galben de viscol, vânt şi ploaie în vest, nord vest şi nord est. Atenţionarea meteorologică este valabilă până vineri, 15 martie, la miezul nopţii.