Ca la noi, la nimenea! Cu câteva zile înainte de repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu la liceu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat Ministerul Educaţiei că este nevoit să modifice media finală a unei eleve din Husasău de Criş.

Fata primise iniţial nota 10 la matematică, deşi nu rezolvase nici măcar un singur exerciţiu şi, deci, merita punctajul minim, adică nota 1. BIHOREANUL a descoperit că de vină pentru situaţia aberantă este una din profesoarele corectoare, care... şi-a uitat ochelarii acasă!

Un nume... de 10

Situaţia aberantă a fost semnalată BIHOREANULUI de părinţii unor elevi din Husasău de Criş, care au rămas cu gurile căscate când s-au afişat la şcoală notele obţinute de cei 18 absolvenţi ai clasei a VIII-a la Evaluarea Naţională. Ioana B. a luat nota 5 la examenul de limba română şi 10 curat la matematică, aceasta fiind, de altfel, singura notă de 10 luată în toată şcoala. Cu media generală 7,5, a urcat pe locul doi în ierarhia şcolii, spre mirarea părinţilor, care o cunosc bine şi ştiu că nu a strălucit niciodată la învăţătură.

"Mereu a tras spre corigenţă sau chiar a fost corigentă. De aceea am rămas toţi surprinşi când am aflat că, deşi niciun alt copil n-a luat 10 la matematică, ea a avut nota maximă. Inclusiv profesoara de matematică a fost foarte mirată, că doar fata n-a participat nici măcar la o oră de pregătire suplimentară, spre deosebire de ceilalţi elevi", povesteşte un părinte. Miraţi au fost şi colegii Ioanei, căci mulţi o auziseră spunând, la ieşirea din examen, că n-a rezolvat nici măcar un exerciţiu, scriindu-şi  pe foaie doar numele şi prenumele. În acelaşi timp, în familia fetei era bucurie mare. Cu o mamă ţigancă şi un tată băutor, nimeni nu spera că ar putea obţine aşa performanţă!

"Poate chiar a învăţat..."

Când au completat fişele pentru admiterea la liceu, părinţii au ridicat problema în faţa dascălilor şcolii, spunându-le că bănuiesc o fraudare a examenului. "Profesorii au dat din umeri şi nu ne-au lămurit. Ziceau că nota nu poate fi modificată", spune acelaşi părinte. În acelaşi timp, Ioana le reproşa colegilor că sunt invidioşi că n-a dat norocul şi peste ei!

Contactată de BIHOREANUL, Mariana Baicu, directoarea şcolii din Ineu de Criş, de care aparţine unitatea din Husasău, recunoaşte că ştia de nemulţumirea părinţilor. "I-am auzit pe copii vorbind, dar eu nu pot face nimic. Eu ştiu că a luat nota 10, nu ştiu nici dacă o merită, nici dacă nu. Poate chiar a învăţat pe măsură". De ce n-ar fi învăţat Ioana şi la limba română, unde abia a luat un amărât de 5, directoarea n-a mai ştiut să spună...

Întrebată dacă, măcar din curiozitate, s-a uitat ce note a avut eleva pe parcursul celor patru ani de gimnaziu, ca să vadă dacă într-adevăr este de nota 10, Baicu a refuzat să răspundă: "Nu pot să vă spun ce note a avut".

Problemă de... vedere

08 Daniel Negrean.jpgInspectorul şcolar general Daniel Negrean (foto) a aflat despre situaţia din Husasău de Criş de la BIHOREANUL şi a cerut reanalizarea lucrării elevei. Iar verificarea a scos la iveală că tot ce au spus părinţii celorlalţi copii este adevărat! "Informaţia s-a confirmat şi am îndreptat situaţia. Am informat Ministerul Educaţiei că am modificat nota elevei din 10 în 1, nota pe care o merită", a declarat Negrean.

Halucinant e, însă, motivul pentru care o elevă care n-a ştiut nimic a luat nota maximă. "Una dintre profesoarele care au corectat lucrările nu avea ochelarii la ea şi a dictat notele unei alte colege, care trebuia să le treacă în borderou. Ea a dictat 10 puncte, care însemna nota 1, însă colega ei a trecut nota 10, care ar fi presupus 100 de puncte", a explicat Negrean. O greşeală banală, dar care ar fi putut nedreptăţi un elev nevinovat, căci repartizarea computerizată la liceu, programată chiar marţea aceasta, se face în funcţie de mediile elevilor, iar Ioana, cu media umflată, ar fi putut ocupa locul unui alt copil.

Negrean a demarat totodată cercetarea disciplinară a membrilor comisiei de corectură şi a directoarei, după care se vor stabili şi sancţiuni. "E posibil ca membrii comisiei să nu mai poată face parte din vreo comisie de examen", a precizat inspectorul general. Cât despre directoarea şcolii, Negrean spune că trebuia să se autosesizeze că eleva a obţinut un punctaj care nu corespunde notelor din anii de gimnaziu. Cât o va costa că n-a făcut-o, rămâne de văzut...