Actorul Codin Maticiuc a inaugurat sâmbătă, la Oradea, secţia de spitalizare de zi a Spitalului Clinic Avram Iancu, recent renovată, pentru care fundaţia sa a investit 126.000 de euro, prin proiectul "Spitale Publice din Bani Privaţi". La eveniment, actorul a anunţat că vrea să renoveze încă o secţie din spital, cu ajutorul orădenilor.

Gata în 3 luni!

Evenimentul a început la ora 13, când Codin Maticiuc a tăiat panglica de la intrarea în secţie, aflată chiar în apropierea recepţiei unităţii medicale.

"Cred că suntem datori să facem bine la fel de mult cât există în viaţa noastră. Noi avem un sistem: ne contactează directorii care doresc investiţii private în spitalele publice din România, unde are acces toată lumea. Din Oradea, cei de la Spitalul Avram Iancu ne-au contactat. Nu contează că e vorba de spitale ce aparţin de Ministerul Sănătăţii ori de Ministerul de Interne (n.r. ca în cazul de faţă), toate pot primi ajutor din partea noastră, dacă sunt publice", a declarat acesta, pentru BIHOREANUL.

El a mai povestit şi că, în urmă cu o zi, vineri, a avut loc la restaurantul Rivo o seară caritabilă, în cadrul căreia s-au adunat bani pentru ONG-ul său.

"Încă nu ştim câţi bani s-au strâns, dar Fundaţia Metropolis îi va folosi pentru acest spital. Cei de aici au un proiect de 150.000 de euro, pentru renovarea secţiiilor de pneumologie şi dermatologie, dar avem nevoie de sprijinul orădenilor. Când vom vedea că din Oradea au venit în conturile organizaţiei 75.000 de euro, noi vom dubla suma şi ne vom ocupa de acest proiect", a mai spus actorul.

Directoarea generală a unităţii medicale, inspector principal de poliţie Oana Popovici (foto), a spus că spitalul avea neovie de parteneriatul cu Fundaţia Metropolis.

"Trebuia să renovăm această secţie, dar nu aveam destui bani. Directorul medical, inspectorul principal de poliţie medic Cornel Cheregi, a fost cel care le-a scris pe Facebook reprezentanţilor ONG-ului, iar ei au fost dispuşi să ne ajute. Totul s-a întâmplat foarte repede, lucrările au început la final de octombrie şi s-au terminat la început de ianuarie. Pentru noi acest parteneriat a fost extraordinar", a declarat directoarea.

În proces de acreditare 

Investiţia se ridică la 170.000 de euro, din care 126.000 de euro au fost oferiţi de Fundaţia Metropolis, iar restul din fonduri proprii ale spitalului. 

Detalii tehnice despre investiţia în secţia de spitalizare de o zi a oferit ofiţerul de la administrarea patrimoniului imobliliar, comisarul şef de poliţie Adrian Ghender.

"Această secţie a fost înainte una de balneofizioterapie, dar acum a fost complet transformată. Aici s-au luat de la zero toate lucrările: instalaţii electrice, tâmplărie, pereţi, pardoseală, instalaţii sanitare, de încălzire, iar din banii proprii am cumpărat mobilierul şi aparatura", a declarat Ghender.

Secţia are acum un salon dotat cu aparatură medicală, 10 paturi, camere de izolare, de prelevare de probe biologice şi o cameră de gardă.

Spitalul din Oradea se află într-un proces amplu de renovare, dat fiind că instituţia a depus actele pentru a primi acreditare din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.

Unde poţi dona

Cei care doresc să susţină iniţiativa "Spitale Publice din Bani Privaţi" pot dona 2 euro pe lună printr-un SMS cu textul FACEM la 8845 sau 4 euro lunar, la 8864.

Totodată, antreprenorii orădeni se pot alătura proiectului redirecţionând 20% din impozitul pe profit al firmelor lor.

Codin Maticiuc este implicat în mai multe proiecte de binefacere. El este şi om de afaceri, comercializând produse personalizate. A avut roluri în mai multe filme româneşti, precum Două Lozuri, Ghinionistul, Minte-mă frumos în Centrul Vechi sau Miami Bici, pentru cel din urmă fiind şi producător. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!