Așa cum arătam recent, în data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Inițial, Codul Administrativ a fost adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR. Acel proiect de lege nu și-a mai urmat însă parcursul legislativ, Codul fiind adoptat prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Deși au trecut aprope două luni de la data adoptării, Avocatul Poporului nu a atacat nici acum la Curtea Constituțională modalitatea de adoptare a acestui act normativ foarte important într-un stat.

Trebuie precizat faptul că ne aflăm în prezența primului Cod Administrativ din istoria României, până acum cele prevăzute în cod fiind reglementate prin diverse legi speciale (spre exemplu Legea de organizare a Guvernului sau Statutul funcționarilor publici). De asemenea, foarte puține state cunosc asemenea modalității de reglementare a administrației publice, datorită faptului că acest domeniu, prin natura lui, este supus unor schimbări legislative frecvente în toate sistemele de drept.

De altfel, este și greu de denumit un astfel de act normativ Cod, el fiind mai degrabă un Codex, respectiv gruparea într-un singur act normativ a mai multor reglementări separate care  nu sunt legate prin aceleași principii.

Singurul aspect pozitiv al adoptării Codului Administrativ constă în ușurarea identificării normelor aplicabile în materia administrației publice, care acum se regăsesc în cuprinsul aceleiași legi.

Conform chiar primului articol, Codul reglementează cadrul general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi unele reguli specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

Codul Administrativ se completează, conform alineatului 2 al aceluiași articol 1, cu Codul Civil și alte reglementări de drept comun aplicabile în materie. Cum anume, vom vedea săptămâna viitoare...