În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 68 din data de 31 ianuarie 2013, a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe. Prin această ordonanţă se modifică art. 81 din Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a NCPC în sensul că se stabileşte termenul de intrare în vigoare a noului cod de procedură civilă pentru 15 februarie 2013.

Această amânare de 15 zile a intrării în vigoare a Noului cod de procedură civilă este cauzată de întârzierea cu care Parlamentul a adoptat legea pentru degrevarea instanţelor de judecată, lege necesară pentru punerea în aplicare a Noului cod de procedură civilă şi care trebuie să intre în vigoare cel mai târziu odată cu Noul cod pentru a nu se crea un "haos legislativ".

Mai concret, deşi această lege de degrevare a fost adoptată în luna noiembrie a anului trecut, Preşedintele a retrimis-o în Parlament pentru reexaminare datorită unor motive procedurale, iar Parlamentul nu a luat-o în discuţie, în bunul stil românesc, decât în ultimul moment. Într-un final, după negocieri politice, legea a fost adoptată cu o viteză uimitoare în 28 ianuarie de senat şi în 29 ianuarie de Camera Deputaţilor, fiind însă prea târziu ca ea să intre în vigoare la 1 februarie odată cu Noul cod de procedură civilă.

De aceea, s-a optat pentru o ordonanţă de urgenţă prin care să se amâne cu 15 zile intrarea în vigoare a codului, timp necesar pentru promulgarea şi publicarea legii de degrevare a instanţelor. Ca atare, există o mare probabilitate ca la 15 februarie codul de procedură civilă să intre, în sfârşit, în vigoare.

Ordonanţa de urgenţă aduce şi modificări Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, stabilind ca dispoziţiile referitoare la sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată ca urmare a neparticipării la şedinţa de informare se vor aplica numai proceselor începute după data de 1 august 2013. Nu în ultimul rând, OUG 4/2012 stabileşte şi un record fiind primul act normativ prin care se modifică două coduri de procedură civilă. Mai concret, ca urmare a unei decizii recente a Curţii Constituţionale se abrogă un articol atât din Noul cât şi din (încă) actualul cod de procedură civilă.