Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, astfel că, de la 1 ianuarie 2016, TVA va scădea de la 24% la 19%.

Au fost exprimate 306 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere.  Legea urmează să fie promulgată şi imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial va intra în vigoare. 

"Codul Fiscal impune măsuri extrem de importante pentru economie, cea mai importantă dintre măsuri este desigur, reducerea TVA de la 20 la 19%, atât ca importanţă cît şi ca impact bugetar pentru anul viitor. România avea una dintre cele mai mari cote TVA din Europa, prin aplicare acestei măsuri, România se va putea lăuda cu una dintre cele mai reduse cote TVA. Impactul bugetar pe care acest cod fiscal îl are este la nivelul 12 miliarde de lei, este o sumă pe care o lăsăm la nivelul mediului economic, la nivelul pieţei, cetăţeanului", a spus, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul a mai spus că aplicarea codului "va duce la un deficit mai mare decât cel asumat, dar un deficit care rămâne sub limita celui stabilit în criteriul de la Maastricht, sub 3%".

"Ar tebui să fie un semnal important pentru piaţa din România. Partenerii externi vor înţelege, în acest fel, faptul că România este pregătită să menţină un astfel de deficit de sub 3%. România trebuie să dea dovadă de îndrăzneală, dar şi de răspundere în privinţa cheltuielilor sustenabile. Mulţumesc primului-ministru Victor Pontacă a susţinut o asemenea abordare liberală, care are în asamblul său măsuri sociale şi măsuri de piaţă. Cu siguranţă va fi un vot în unanimitate, va fi un semnal important faţă de cetăţeni şi partenerii externi", a spus ministrul Finanţelor.

Măsura, însă, nu este pe placul partenerilor internaţionali. De altfel, Agenţia Bloomberg notează că Guvernul României a redus taxe, ignorând avertismentele creditorilor internaţionali, în efortul premierului Victor Ponta de a stimula economia, de a câştiga capital politic şi a-şi creşte popularitatea, în contextul în care este afectat de un scandal de corupţie.