În şedinţa din 16 octombrie 2013 Guvernul a decis să nu promoveze proiectul de modificare al Codului rutier prin ordonanţă de urgenţă, ci să adopte aceste modificări sub forma unui proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului pentru a parcurge procedura parlamentară normală. Mai concret, proiectul va fi supus dezbaterii în Senat, iar ulterior în Camera Deputaţilor, iar eventuala lege în forma adoptată în cameră va fi trimisă spre promulgare Preşedintelui României. Întrucât lentoarea procedurilor parlamentare este de notorietate, este puţin probabil ca acest proiect să fie adoptat până în primăvara anului viitor.

Spre deosebire de variantele de proiect precedente supuse dezbaterii publice, forma adoptată de guvern sub forma proiectului de lege presupune: amenzile maxime pentru şoferi pot ajunge la maximum 9.600 de lei, iar permisul poate fi suspendat cel mult doi ani. Astfel suspendarea pe perioadă maximă (2 ani) se va dispune în cazul şoferilor care produc accidente soldate cu vătămarea sau decesul unei persoane, dacă acestea s-au produs în urma conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerii unui autovehicul pe contrasensul autostrăzii, depăşirii cu mai mult de 60 km/h a vitezei legale sau nerespectării regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată.

Se introduce o formă de "recidivă contravenţională", în sensul în care, dacă anumite contravenţii sunt comise pentru a doua oară în interval de 3 ani de la data expirării suspendării iniţiale a permisului, sancţiunea de dublează. Spre exemplu, dacă o persoană comite o tamponare sub influenţa băuturilor alcoolice în termen de 3 ani de la data expirării primei suspendări de doi ani, va "sta fără permis" încă o perioadă de 4 ani.

Amenzile plătite de şoferi se vor vărsa într-un cont unic la nivel naţional, deschis la trezorerie. Sumele vor fi apoi distribuite la bugetele localităţilor pe raza cărora au fost constatate abaterile de la lege. Sumele provenite de la şoferii străini vor fi trimise la bugetul naţional. Procedura urmează să fie stabilită prin ordin comun al miniştrilor de interne şi de finanţe.

Întrucât proiectul va suferi cu siguranţă modificări în Parlament, voi detalia prevederile când vom avea o lege adoptată pe baza acestuia.