Cunoscute sub apelativul familiar "biscuitul", codurile secrete ale Statelor Unite, care permit folosirea armei nucleare ar trebui să se afle în permanenţă la dispoziţia preşedintelui şi sunt plasate în responsabilitatea unuia dintre colaboratorii săi, a informat AFP.

"Într-o perioadă din timpul administraţiei Clinton - şi acest lucru, din câte ştiu, nu a fost niciodată dezvăluit - codurile au dispărut timp de câteva luni", dezvăluie generalul în rezervă Hugh Shelton, în memoriile sale care vor fi publicate sub titlul "Fără ezitare: Odiseea unui războinic american".

Consilierul prezidenţial care avea misiunea de a păzi "biscuitul" - prezentat sub forma unui card digital - l-a pierdut în anul 2000, povesteşte generalul, fost şef al Statului Major Interarme.

Când un oficial al Pentagonului a sosit într-o zi la Casa Albă pentru confirmarea codurilor, consilierul respectiv i-a dat asigurări că preşedintele Clinton le are în posesia sa şi că era ocupat cu o reuniune urgentă.

"Acest joc a continuat, fără ca preşedintele Clinton să fie informat, sunt sigur de acest lucru", până în momentul în care el a trebuit să înlocuiască aceste coduri, fapt care se realizează la fiecare patru luni. "Preşedintele nu le-a avut niciodată, dar credea, sunt sigur de acest lucru, că le avea consilierul său, aşa cum era prevăzut", adaugă generalul.

După incident, procedurile au fost modificate şi teama că acest caz ar putea apărea pe prima pagină a ziarelor nu s-a materializat niciodată.

O altă carte, publicată cu mai mulţi ani înainte, relata un incident similar, dar îl data din anul 1998 şi din ziua care a urmat dezvăluirii scandalului Monica Lewinsky.

Autorul său, locotenent-colonelul în rezervă Robert Patterson, a afirmat că Bill Clinton, şi nu consilierul său, a fost cel care a pierdut codurile.