Este oficial: de acum înainte, orădenii trebuie să colecteze deşeurile în trei fracţii, separând şi biodeşeurile. Aşa cum prevede regulamentul de salubritate al Oradiei şi contractul pe care Primăria l-a încheiat cu RER Vest anul trecut, măsura este necesară pentru ca o parte cât mai mare din deşeuri să fie reciclată şi valorificată.

Cum colectăm separat?

De la 1 aprilie, colectarea separată a deşeurilor în trei fracţii - reziduală, uscată şi biodegradabilă - a devenit regulă. Biodeşeurile sunt acele resturi care, prin natura lor, se descompun şi pot fi transformate în compost. În această categorie intră fructe, legume, coji de pâine şi de ouă, resturi alimentare, frunze, zaţ de cafea, păr şi blană de animale, haine din fibre naturale, rumeguş, cereale, cenuşă, etc.

Fracţia uscată este compusă din deşeurile de ambalaje: folii, pungi, cutii de carton, PET-uri, cutii de iaurt şi de lapte, doze de băuturi, cutii de aluminiu, reviste şi ziare, etc.

Deşeurile reziduale sunt cele care nu mai pot fi refolosite: măşti de unică folosinţă, scutece, tampoane, conţinutul sacului de aspirator, excremente ale animalelor de companie, mucuri de ţigări, etc.

Fiecare deşeu la locul lui

Pentru colectarea separată, orădenii de la case care au încheiat contracte noi cu RER Vest au primit recipientele şi sacii necesari. Deşeurile reziduale trebuie aruncate în pubela neagră, cele biodegradabile în pubela maro, iar resturile reciclabile în saci galbeni, de unică folosinţă.

Ca o noutate, săptămâna trecută, primarul Florin Birta a anunţat că orădenii care nu doresc să strângă reciclabilele în saci pot să solicite companiei RER Vest să monteze un cip pe vechile pubele de gunoi pe care le au şi să le folosească pentru colectarea deşeurilor de ambalaje. Montarea cipurilor este necesară pentru că, de acum înainte, orădenii vor plăti factura de salubritate în funcţie de volumul de deşeuri generat, din fiecare categorie.

Plăteşti cât arunci

Pentru o gospodărie în care locuiesc cel mult trei persoane, care au optat pentru pubele de 60 litri, costul unei colectări a deşeurilor reziduale este 6,35 lei, iar pentru biodeşeuri, de 3,67 lei. Pentru că toate recipientele distribuite de RER Vest au cipuri RFID, utilajele de salubritate "citesc" la fiecare ridicare tipul de deşeu şi volumul pubelei.

În cazul deşeurilor reciclabile, orădenii care folosesc sacii de unică folosinţă vor plăti lunar un cost fix de 19,22 lei şi au posibilitatea să scoată în faţa casei oricâţi saci plini au. În schimb, dacă cer montarea unui cip pe pubela veche, vor plăti 5,7 lei pentru fiecare golire.

Opţiunea pubelei este rentabilă pentru orădenii care locuiesc singuri, au puţine deşeuri de ambalaje şi, probabil, nu ar umple un sac galben în fiecare săptămână. În schimb, pentru familiile care cumpără mai multe produse şi, implicit, au mai multe deşeuri reciclabile, opţiunea sacilor este mai economicoasă. Totodată, dacă epuizează sacii galbeni primiţi de la RER, ei pot arunca reciclabilele în orice sac, cu condiţia să fie transparent.

Când se ridică gunoaiele?

Muncitorii RER Vest vor aduna biodeşeurile în aceeaşi zi în care se vor colecta, cu alte maşini, resturile reziduale. Locuitorii de la case trebuie să scoată ambele pubele (fireşte, dacă le-au umplut) în aceeaşi zi în care au scos până acum recipientul negru.

De exemplu, pe străzile unde deşeurile menajere se ridicau în zilele de joi, în aceeaşi zi locuitorii vor scoate atât pubela maro, cât şi pe cea neagră, dar acestea vor fi golite în două utilaje diferite, regulă care se aplică şi pe străzile unde colectarea se face în ziua de marţi. În plus, în fiecare vineri sau luni (şi nu o dată la două săptămâni, cum era până acum), orădenii vor putea scoate şi deşeurile reciclabile. Aşadar, într-o săptămână, trei echipaje RER Vest vor trece pe fiecare stradă din oraş, colectând deşeurile separate de orădeni.  


INVITAŢI SĂ SEMNEZE
Poftiţi la RER sau la Primărie

Orădenii care stau la case trebuie să ştie că vechile lor contracte cu RER Vest au expirat, iar până acum, aproximativ 17.500 din casele oraşului au semnat noul document.

Ca utilajele RER Vest să le ridice deşeurile, orădenii care vor să contracteze serviciul de salubritate sunt aşteptaţi, până cel târziu pe 16 aprilie, la sediul RER Vest de pe str. Tudor Vladimirescu, nr. 79 (în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 8 şi 16; marţi şi joi între orele 8 şi 18) sau la ghişeul RER Vest din incinta Primăriei Oradea, camera 6 (luni, miercuri şi vineri între orele 07.30-15.30, marţi şi joi între orele 8 şi 18). Ulterior, clienţii vor primi gratuit şi recipienţii necesari colectării în trei fracţii.