Vineri în Oradea a avut loc prima colectare de ulei uzat, o acţiune organizată de asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91, la care orădenii erau îndemnaţi să ducă în recipiente etanş închise şi incasabile uleiul ars în gospodărie, în loc să-l arunce pe chiuvetă. Un singur litru de ulei uzat deversat poluează un milion de litri de apă, adică taman cantitatea de apă necesară unui om timp de 14 ani.

Acţiunea în premieră pentru Oradea a fost, din punct de vedere al organizatorilor, o reuşită fără doar şi poate. "S-au colectat aproximativ 200 de litri de ulei uzat. E foarte bine. Eu personal credeam că vom strânge cam 30 de litri", a spus pentru BIHOREANUL Lilla Bara, coordonatorul colectării. Tot uleiul uzat a fost predat unei firme care îl va transforma în combustibil biodiesel.

Iulieta Drimba a fost una din persoanele care s-au dus vineri la punctul de colectare de lângă statuia lui Mihai Eminescu cu flacoane cu ulei uzat. "De ani de zile îl strâng acasă, în speranţa că cineva îl va colecta pentru reciclare. În sfârşit, a venit momentul", a spus femeia.

Interesul orădenilor pentru reciclarea uleiului uzat i-a determinat pe organizatori să mai facă şi alte acţiuni de colectare. "În octombrie va fi următoarea ediţie. Nu am stabilit încă data, dar o vom anunţa din timp", a mai spus Bara.