În România se discută de mai bine de 10 ani despre colectarea selectivă, odată cu apariţia OUG 78/2000 privind regimul deşeurilor, care prevede ca obligaţie a administraţiilor publice locale asigurarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor menajere reciclabile, pe tipuri: plastic, sticlă, carton, hârtie, etc.

În perioada de preaderare, respectiv în 2005, au fost emise noi acte de reglementare, cum ar fi HG 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi Ordinul MMGA 1281/2005 privind stabilirea modalităţilor de identificare a containerelor pentru diferite tipuri de materiale, în scopul aplicării colectării selective. Ultimul stabileşte şi coloristica diferenţiată: galben pentru plastic, albastru pentru hârtie şi carton, etc.

Avantajele colectării selective a deşeurilor reciclabile sunt, în primul rând, reducerea cantităţii de deşeuri depozitate la sol, dar şi recuperarea materialelor reciclabile, reducerea consumului de masă lemnoasă pentru producerea hârtiei sau a ţiteiului pentru masele plastice. Pentru toate acestea, dar şi pentru a da un bun exemplu, anul acesta a apărut Legea 132/2010 privind obligaţia colectării selective a deşeurilor reciclabile în instituţiile publice.

Personalizând la nivelul Bihorului importanţa colectării selective, cele mai interesate administraţii locale ar trebui să fie Salonta şi Valea lui Mihai, deoarece conform HG 349/2005 gropile de gunoi neconforme din aceste două localităţi au perioada de tranziţie pentru închidere anul 2017, cu condiţia să aibă capacitate de depozitare. Or, această capacitate poate fi controlată favorabil în primul rând prin colectare selectivă.

De reţinut, însă, că prin colectare selectivă cresc costurile către populaţie, deoarece implicit cresc costurile societăţilor care colectează deşeurile, precum şi investiţiile care trebuie făcute pentru a avea un sistem integrat şi eficient. Trebuie deci aplicat un foarte bun management al deşeurilor pe raza fiecărei administraţii publice locale, astfel încât costurile să fie suportabile. Iar fiecare dintre noi trebuie să înţelegem că cea mai eficientă metodă de suportare a costurilor cu eliminarea deşeurilor rămâne, până la urmă, reducerea consumului de produse ambalate!

Călin Mocan
Comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor