Se discută mult în ultima perioadă despre colectarea selectivă a deşeurilor, în condiţiile în care, conform datelor Eurostat, în 2010 România a reciclat doar 1% din deşeuri, în timp ce Slovacia 9%, Polonia şi Ungaria 21%, ca să nu mai vorbim de Belgia cu o reuşită de 58%, Germania cu 62% sau Austria cu 63%.

În întreaga lume, selectarea deşeurilor a progresat extraordinar când cetăţeanul a fost stimulat şi nu s-a lăsat totul doar în sarcina spiritului civic. Pentru asta ne trebuie pârghii legislative, cea mai importantă fiind promovată anul trecut printr-o propunere de lege ce urmăreşte aplicarea principiului "pay as you throw" (plăteşti cât arunci) şi în cazul deşeurilor. În prezent, colectarea acestora este singurul serviciu public plătit pe persoană, nu după cantitatea produsă sau consumată, cum se întâmplă în cazul energiei electrice, gazului, apei şi canalizării.

Sistemul "plăteşti cât arunci" e simplu şi aplicat de mulţi ani în Vestul Europei. Consumatorul cumpără saci prefabricaţi, în al căror preţ se include dreptul de a arunca cantitatea sau volumul de deşeuri ce încape în acel sac. În cazul în care consumatorul colectează selectiv în saci de un anumit tip deşeurile nereciclabile şi în alte tipuri de saci deşeurile reciclabile, întrucât colectarea selectivă este gratuită, poate ajunge să plătească pentru serviciul de salubritate un tarif redus chiar la jumătate faţă de cât plăteşte necolectând selectiv. Repet, nu este o invenţie personală, ci un sistem care funcţionează în Occident şi pe a cărui generalizare insistă şi comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Ştim ce avem de făcut şi totul pare realizabil. Atunci de ce spun majoritatea decidenţilor de azi că România nu e pregătită pentru un asemenea sistem şi nu poate fi aprobată propunerea legislativă? Poate azi nu e, poate nu toate oraşele sunt pregătite, recunosc. Dar sunt sigur că în unele oraşe s-ar putea implementa un asemenea sistem, care să fie extins apoi în toată ţara. Trebuie numai să vrem.

Cseke Attila
deputat UDMR


VOCEA STRĂZII

Cum aţi prefera să fie tarifată ridicarea deşeurilor: pe persoană, ca în prezent, ori pe cantitatea aruncată, având în vedere că reciclabilele se colectează gratuit?

Eu cred că mai bine ar fi la cantitate, poate am ieşi mai ieftin. Nu cred că aş arunca atât de mult încât să depăşesc cât plătesc acum, cu tariful pe persoană.
Liviu Buciuman, 42 ani, tipograf

02_Ioana_Tipi_bihoreanul.jpgNu ştiu dacă ar fi mai ieftin, dar ştiu că reciclarea ar trebui încurajată în Oradea. În Statele Unite nici nu se ridică gunoaiele dacă în prealabil n-au fost sortate.
Ioana Tipi (foto), 21 ani, studentă

Pentru pensionarii singuri cred că ar fi mai bine să se tarifeze pe cantitatea aruncată, căci sigur nu ar aduna atât de mult încât să fie mai scump ca acum.
Szababos Gheorghe, 74 ani, pensionar

E mai bine pe persoană. Cum s-ar verifica exact cât din container am umplut eu şi m-ar asigura firma că nu m-a taxat mai mult decât a ridicat?
Ecaterina Lucaci, 58 ani, pensionară

02_Sorin_Ghent_bihoreanul.jpgSistemul plăţii în funcţie de cantitatea aruncată de deşeuri ar funcţiona, zic eu, doar dacă orădenii ar recicla constant şi mai mult.
Sorin Ghenţ (foto), 25 ani, student

Eu cred că ar trebui să rămână ca acum. Sunt mulţumită cât plătesc. Nu sunt convinsă că ar ieşi mai ieftin dacă s-ar tarifa pe cantitatea aruncată.
Livia Codleanu, 58 ani, lucrător comercial