Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din deşeuri ce pot fi revalorificate: PET-uri, doze din aluminiu, hârtii, cartoane, sticle, conserve.

Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele puse la dispoziţie gratuit de RER Ecologic Service: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Operatorul licenţiat de salubritate face apel la orădeni, cerându-le nu doar să colecteze selectiv, ci şi să fie atenţi cum o fac. Un gest simplu este strivirea deşeurilor tip PET sau cutii de carton, astfel încât utilajele de salubritate să nu transporte aer...

Ce se reciclează?

Indiferent că lasă deşeurile reciclabile în containerele cu capac galben, în sacii de unică folosinţă şi de aceeaşi culoare primiţi gratuit de la firma de salubritate ori în containerele tip iglu amplasate în oraş, orădenii ar trebui să ţină cont ce tip de deşeuri aruncă.

Fracţia uscată trebuie să fie compusă doar din hârtii şi tipărituri, cartoane, deşeuri din metal precum doze de băuturi, cutii ori capace de aluminiu şi resturi plastice cum sunt pungile, flacoanele de detergenţi ori săpun lichid, PET-uri în care a fost îmbuteliată apă, bere, suc sau alte băuturi. De asemenea, în saci pot fi aruncate paharele de iaurt şi smântână, precum şi ambalajele tip tetrapak, adică cutiile de lapte ori de suc natural.

Striviţi, vă rog!

Foarte important este ca toate cartoanele aruncate în saci să fie pliate şi legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite. Motivul este simplu: în acest fel deşeurile reciclabile ocupă mai puţin loc atât în saci, cât şi în utilajele care le transportă spre staţia de sortare. Aşadar, maşinăriile RER Ecologic Service nu vor transporta aer, ci materiale reciclabile, iar sistemul de colectare va fi mai eficient.

În plus, în acest fel, orădenilor care stau la case le va fi suficientă rola de 50 de saci de unică folosinţă primită în septembrie de la RER Ecologic Service, cantitatea fiind stabilită pentru a le ajunge timp de un an, ţinând cont că frecvenţa colectării fracţiei uscate de la persoanele fizice este o dată la două săptămâni. O regulă simplă, care ajută mult...