Timp de opt săptămâni, patrula mixtă formată de Primăria Oradea pentru verificarea modului în care orădenii aruncă deșeurile a depistat nereguli în pubelele a 489 persoane fizice și 68 de asociații de proprietari, se precizează în raportul de activitate al Direcției Tehnice din Primărie pentru anul trecut.
"Deşeu neconform"
Între 25 octombrie și 31 decembrie 2021, echipele de control (compuse din reprezentanți ai Primăriei, ai RER Vest și ai Eco Bihor) au verificat conținutul sacilor galbeni și al pubelelor maro de la casele de pe 126 de străzi din zona centrală și Rogerius, respectiv de la 176 de asociații de proprietari din cartierele Rogerius și Nufărul.
Cel mai adesea, patrula a găsit nereguli în pubelele maro, unde ar trebui să ajungă doar resturi vegetale, dar unii orădeni aruncă și deșeuri reziduale sau reciclabile.
Toți orădenii prinși că nu respectă colectarea separată au primit avertismente de la Poliția Locală, după ce echipa de control a lipit pe pubele sau saci un autocolant cu mesajul „deșeu neconform”.
Primăria Oradea a anunțat că aceste controale vor continua și în acest an, iar orădenii care vor fi prinși a doua oară cu nereguli nu vor mai primi avertismente, ci amenzi.
26% din deșeuri, reciclate
Pe de altă parte, Direcția Tehnică a mai raportat că, anul trecut, RER Vest a colectat de la orădeni 18.233 de tone de deșeuri, de la firmele și instituțiile din oraș alte 23.423 de tone, iar de pe străzi 17.456 tone. Cantitatea de deșeuri reciclate a fost de 2.278 tone, iar alte 10.110 tone au fost valorificate energetic.
Potrivit directoarei adjuncte a Direcției Tehnice, Adina Popa, gradul de colectare separată a deșeurilor din oraș a fost de 26%, mult sub ținta de 60% stabilită pentru acest an.
Totuși, pentru anul 2021, Oradea n-a trebuit să plătească nicio contribuție către Fondul de Mediu, deoarece dintr-o scăpare legislativă, nu au existat ținte aprobate pentru primăriile din țară. Dacă ținta era de 60%, Oradea ar fi plătit o penalizare de 1,5 milioane lei.