Colecţia dedicată poetului maghiar Ady Endre, de la muzeul din Oradea care-i poartă numele, a fost nominalizată la concursul "Expoziţia anului 2020", competiţie organizată de Asociaţia Muzeelor Maghiare din Budapesta.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţia muzeală, în concurs s-au înscris iniţial 12 muzee din Ungaria, România, Slovacia şi Serbia, trei dintre ele fiind eliminate în prima etapă, între care şi singura expoziţie înscrisă de un muzeu din Slovacia. 

Cele care au rămas în competiţie sunt: Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, cu expoziţia Muzeului Memorial "Ady Endre": "Iată, pe mine însumi m-am găsit!", Muzeul Kiscelli din Budapesta, cu expoziţia "Străluceşti! Moda şi glamour", Muzeul de Protecţia Mediului şi Managementul Apei din Ungaria, cu expoziţia "Muzeul apei", Muzeul de Artă din Budapesta, cu "Fiecare trecut este trecutul meu #secoluldouăzeci #fotoprivat #fortepan", Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta, cu expoziţia "Rotschild Klára regina modei din spatele cortinei de fier", Muzeul de Etnografie în Aer Liber din Ungaria, cu expoziţia "Terenul Poveştilor – Galerie vizuală", Muzeul Naţional Evanghelic (Luteran) din Ungaria cu expoziţia "Cine sunt saşii din Szepes? Identitatea saşilor din comitatul Szepes", Muzeul din Municipiul Topolya din Serbia cu expoziţia "A fost odată un teatru …" şi Muzeul de Etnografie în Aer Liber din Ungaria, cu expoziţia "51 de luni".

Câştigătorul şi participanţii vor fi prezentaţi în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Naţional din Budapesta, în 26 septembrie.

Muzeul Memorial Ady Endre din Oradea s-a redeschis în februarie, după reamenajări, şi conţine exponate valoroase, între care tablouri, manuscrise, cărţi, precum şi masa la care a scris chiar poetul maghiar pe vremea când era jurnalist în oraşul de pe Criş. Expoziţia a fost realizată de specialiştii Muzeului "Ady Endre" alături de cei ai Muzeului Literaturii Petofi din Budapesta.