Curtea de Apel Bucureşti a dat joi sentinţa definitivă şi executorie în procesul pornit după incendiul devastator din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de persoane, iar circa 150 de persoane au rămas mutilate. 

La închisoare

Potrivit sentinţei, citate de presa centrală, cea mai mare pedeapsă o primeşte unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu: 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. 

Digi24.ro scrie că ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare, în cazul lui Paul Gancea, și șase ani și patru luni de închisoare, în cazul lui Costin Mincu.

De asemenea, fostul primar al Sectorului 4, acum primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, care nu avea actele necesare din partea pompierilor. 

Hotnews.ro scrie că pedepsele au fost micşorate faţă de cele date în 2019 de Tribunalul Bucureşti. Spre exemplu, primarul Popescu Piedone fusese condamnat la tribunal la 8 ani şi şase luni de închisoare cu executare. 

(foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Unii condamnați, alții achitați

Potrivit Digi24.ro, pirotehniștii Zaharia Viorel și Marian Moise vor avea de executat o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 10 luni.

Cristian Niță, director al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Înstanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Pompierii ISU Radu Antonina și Matei George Petrică vor avea de executat câte 8 ani și 8 luni închisoare. Cei doi sunt pompierii ISU București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Pe lângă condamnare, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, după ce ies din închisoare, notează Agerpres.ro.

Instanța a decis, în schimb, achitarea pentru Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior și Ramona Sandra Moţoc, referent superior.

După șase ani... 

Sentinţa definitivă dată joi de Curtea de Apel Bucureşti vine la mai bine de șase ani de la tragedia de la Colectiv.

În seara de 30 octombrie 2015, în timpul unui concert al formației „Goodbye to gravity”, a izbucnit un incendiu în clubul Colectiv din Capitală. Sutele de persoane prezente în club au încercat să iasă din club, însă nu toți au reușit. Au apărut, la acea vreme, imagini sfâșietoare cu tineri arși de vii, cu oameni care au tăbărât unii peste alții în încercarea de a se salva. 

În ancheta ce a urmat s-a descoperit că localul din București funcționa fără autorizație sau măcar aviz de securitate la incendiu. 

Ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz, notează portalul amintit.  

În cadrul dezbaterilor finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare. De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!