Cea mai mare şcoală din Oradea şi, totodată, una al cărei prestigiu a crescut semnificativ în ultimii ani, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu ar putea redeveni liceu teoretic.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage va propune Ministerului Educaţiei să o retrogradeze, convins că nu respectă o condiţie obligatorie prevăzută de lege pentru a deveni colegiu naţional, mai precis nu are 75 de ani vechime ca liceu. "Un titlu de onoare nu poate să se întemeieze pe o minciună", zice Blage. În replică, directorul şcolii, Iulius Timar, zice că şeful Inspectoratului este "analfabet funcţional" şi interpretează greşit legea. Un scandal defel onorant pentru Oradea...

Moştenirea din Seleuş

În vara anului 2019, prin ordin al Ministerului Educaţiei, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, unde învaţă aproape 2.000 de elevi, a devenit Colegiu Naţional. Titlul onorific, care nu aduce niciun beneficiu pecuniar, a fost cerut chiar de dascăli, după ce, sub coordonarea directorului Iulius Timar, au făcut un scurt istoric al unităţii de învăţământ.

Lucrarea arată că unitatea de învăţământ de azi este urmaşa şcolilor româneşti şi ungureşti din satul Seleuş, care abia în 1955 a devenit cartier al Oradiei. În 1976, cele două şcoli gimnaziale din zonă au fuzionat, devenind Şcoala Generală 3, care în 1995 s-a transformat în Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, la ceremonia de deschidere a anului şcolar fiind prezent chiar preşedintele din acea vreme, Ion Iliescu.

În 2019, Timar a cerut Inspectoratului Şcolar, condus atunci de PSD-istul Alin Iuhas Novac, ca şcoala pe care o conduce din 2016 să primească titlul de colegiu. O comisie condusă de Florin Buştea, un preot care, cu sprijinul ALDE Bihor, a ocupat timp de trei săptămâni funcţia de inspector general adjunct, a confirmat că şcoala îndeplineşte criteriile prevăzute de Ordinul 3723/2013 pentru acordarea titlului, drept urmare Ministerul a transformat liceul în colegiu.

Schelete din arhivă

Virgil Blage, șeful Inspectoratului Județean BihorActualul şef al IŞJ, Virgil Blage (foto), susţine că evaluarea a fost greşită. Ordinul prevede 7 criterii minimale, printre care contribuţia deosebită la dezvoltarea învăţământului, performanţe la concursuri şi "perioada de activitate relevantă a unităţii de învăţământ de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic". Or, Liceul Onisifor Ghibu are acum doar 26 de ani.

Aflat în conflict cu directorul Timar, care l-a reclamat la Colegiul de Disciplină al Ministerului fiindcă l-ar fi pedepsit pe nedrept cu o observaţie scrisă, sancţiune atacată şi în instanţă, Blage, care este şi coleg în PNL Bihor cu directorul, susţine că descoperirea nu are nicio legătură cu aceste neînţelegeri. "În Inspectoratul Şcolar nu s-a mai făcut o arhivare a documentelor din 2012, acţiune începută de mine. Aşa am dat peste dosarele de la Ghibu şi mi-am adus aminte că, atunci când s-a acordat titlul, s-a creat o vâlvă prin oraş, pentru că mulţi au ştiut că liceul nu avea vechime", susţine inspectorul general.

Blage a sesizat Ministerul, care i-a transmis să ceară retragerea titlului, dacă nu este meritat. "Voi înainta această propunere, pentru că aşa este corect. Nu m-am grăbit şi m-am abţinut să vorbesc public despre asta, pentru că nu am dorit să fac tămbălău. Dar se pare că nu am de ales", zice el. Nemulţumirea sa vine după ce Timar l-a făcut "analfabet funcţional", într-o declaraţie dată săptămâna trecută unui ziar local. "Ăştia sunt analfabeţii funcţional, cei care au propus şi recomandat transformarea şcolii în colegiu", zice şeful IŞJ.

Rămâne pe poziţie

Iulius Timar, directoru Colegiului Onisifor Ghibu din OradeaRecunoscând că şcoala pe care o conduce este liceu doar din 1995, Iulius Timar (foto) îşi menţine, însă, opinia că titlul a fost acordat corect. În părerea sa, textul Ordinului 3723/2013 ar impune ca şcoala să aibă 75 de ani vechime indiferent de forma ei şi doar la momentul solicitării să fi fost liceu teoretic. "M-am consultat cu foarte mulţi jurişti şi aceasta a fost şi opinia lor. Unii citesc şi nu înţeleg ce citesc, UE le spune că sunt analfabeţi funcţional", continuă directorul atacul la adresa şefului său direct.

Timar este decis să atace decizia în instanţă, dacă Ministerul va retrage titlul şcolii cât timp el va fi director. Aşa că n-ar fi exclus ca nu dascălii, elevii şi părinţii, ci judecătorii să aprecieze valoarea acestei şcoli...