Şedinţele lunare ale Colegiului Prefectural sunt, de regulă, scurte şi anoste, dar cea de miercuri a ieşit din tipare.

Prefectul Ioan Mihaiu le-a pregătit o surpriză celor 50 de şefi de instituţii deconcentrate, invitând la întâlnire orchestra Liceului de Artă. Când au intrat în sala mare a Prefecturii, directorii au fost surprinşi să vadă instrumentele muzicale şi scaunele cu partituri.

Mai cârcotaşi, unii au întrebat discret şi, desigur, în glumă, dacă prefectul a pregătit o petrecere pentru evenimentul săptămânii, şi anume încarcerarea lui Liviu Dragnea.

Şedinţă... artistică

Mihaiu a explicat că elevii Liceului de Artă trebuiau să cânte pe 9 mai, de Ziua Europei, în Parcul 1 Decembrie, dar vremea rea nu le-a permis. Atunci le-a promis adolescenţilor că le va da ocazia să aibă un recital public, însă cum Prefectura nu mai organizează sărbători în aer liber decât în vacanţa de vară, a decis să-i invite la şedinţa Colegiului Prefectural.

Coordonaţi de prof. Nagy Viola, adolescenţii au cântat trei melodii: Oda Bucuriei, Valsul nr. 2 (Dmitri Shostakovich) şi Rapsodia Română, de George Enescu. Directorii de deconcentrate au fost vizibil încântaţi, iar mulţi dintre ei s-au legănat în ritmul muzicii şi au filmat ineditul concert.

La final, adolescenţii au fost intens aplaudaţi, iar însuşi Mihaiu le-a cerut un bis, astfel că Rapsodia Română a răsunat din nou din Prefectură. După ultimele acorduri, cei prezenţi au aplaudat intens mai bine de trei minute.

Scandal pe păşuni

Pe cât de gustat a fost debutul şedinţei, pe atât de intens a fost finalul ei. După ce s-au prezentat rapoartele programate – unul al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi unul privind tinerii fermieri din Bihor – şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae Hodişan, a cerut să ia cuvântul.

Bănuind probabil că n-are să spună laude, Mihaiu i-a reproşat că nu şi-a anunţat intenţia înainte de şedinţă, aşa cum el cere expres, dar i-a dat totuşi ocazia să vorbească. Iar Hodişan s-a dezlănţuit!

El a arătat că a primit de la Ministerul Agriculturii o adresă prin care i se cere să ia toate măsurile pentru a reface amenajamentele pastorale. "Este o sarcină grea, o atribuţie pentru care eu...", a apucat să spună Hodişan, până să fie întrerupt de Mihaiu. "Vă întrerup, asta este o temă controversată, de mult timp şi pe care o vom lămuri între noi", a spus prefectul.

"Trebuie să mă suportaţi"

Hodişan n-a fost de acord. "Conform Legii 44 din 2018, dumneavostră trebuie să emiteţi un ordin pentru constituirea comisiei judeţene care va întocmi amenajamentele pastorale", a spus şeful Direcţiei pentru Agricultură, insinuând că prefectul nu şi-ar face treaba.

"Nu vreţi să înţelegeţi? Vă tai microfonul!", a vorbit Mihaiu peste el, dar Hodişan nu s-a lăsat. Şeful Direcţiei pentru Agricultură a declarat că situaţia este gravă, deoarece România ar avea mai puţine păşuni decât la aderarea la UE, ceea ce ar putea declanşa o sancţiune din partea autorităţilor europene.

"Eu nu pot să răspund de suprafaţa de 180.000 de hectare de păşuni, declarată de România la 1 ianuarie 2007 către Uniunea Europeană, suprafaţă care conform datelor statistice din sistemul naţional "Statistica terenurilor" întocmit anual prin completarea unui formular de către toţi primarii, sub semnătură, şi responsabilitate proprie, este de 167.000 hectare azi. Conform datelor APIA din 2018, situaţia terenurilor agricole aflate în plată este de doar 96.000 de hectare, aşadar este o diferenţă enormă, de 90.000 de hectare pentru care noi vom da socoteală, în 2020. Trebuie să lucrăm împreună şi această situaţie trebuie cunoscută. Nu putem sta şi să plătească Hodişan", a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură.

"Nu pot singur să anulez toate amenajamentele pastorale şi să le fac din nou, trebuie să vă informez, că vă place, că nu vă place. Ştiu că nu vă plac ochii mei, trebuie să mă suportaţi, n-aveţi ce face", i-a mai spus Hodişan prefectului.

Unul zice da, altul zice ba...

Mihaiu a fost vizibil enervat de Hodişan şi l-a acuzat că, de fapt, el blochează respectiva comisie, pentru că nu a desemnat reprezentanţii Direcţiei. "Eu spăl rufele în familie. Nu înţeleg intervenţia dumneavoastră, Prefectura aşteaptă de la dvs. numirile în comisie, pe care nu le-aţi făcut. O să ne continuăm discuţiile separat", a spus Mihaiu, în timp ce Hodişan a replicat că minte, arătând că a făcut respectivele numiri pentru comisia judeţeană care urmează să întocmească amenajamentele pastorale.

Prefectul n-a mai dorit să continue discuţia în văzul lumii şi a închis şedinţa. La plecare, Nicolae Hodişan le-a promis jurnaliştilor orădeni că va face o conferinţă de presă, în care va explica concret de ce Prefectura nu îşi face treaba.

În replică, întrebat de BIHOREANUL de ce Hodişan susţine că a transmis numirile pe care le-a solicitat, prefectul Mihaiu a declarat că va verifica dacă este sau nu aşa. "Dar, din câte ştiu eu, nu a transmis", a spus acesta. Aşadar, a rămas un mister cine minte şi cine spune adevărul...