17 şcoli din 17 ţări europene au câştigat premiul Şcoala Antreprenorială 2016, o recunoaştere naţională şi europeană oferită de JA Europe celor mai bune şcoli ce promovează educaţia antreprenorială. JA Europe este o organizaţie care implementează în şcoli programe de dezvoltare a abilităţilor pentru viaţă, educaţie economică, antreprenorială, financiară, de orientare profesională şi educaţie pentru sănătate şi viaţă activă. 

Printre instituţiile de învăţământ premiate se numără şi Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, singura şcoală românească laureată cu această distincţie.

Competiţia a fost finanţată parţial de Comisia Europeană, pornind de la premisa că, în timp ce piaţa forţei de muncă are nevoie de mai multe competenţe antreprenoriale, mai puţin de 20% dintre elevi europeni au o experienţă de antreprenoriat până în momentul în care termină şcoala.

Criteriile de selecţie a şcolilor câştigătoare au inclus strategia pentru educaţia antreprenorială, alocări specifice de resurse, sesiuni de formare pentru profesori şi implicarea comunităţii locale şi a sectorului de afaceri.

"Sprijinul şi participarea de la atât de multe ministere naţionale de educaţie este un mare pas înainte. Aceasta este ceea ce Parlamentul European a solicitat, în scopul de a promova o cultură antreprenorială în rândul tinerilor. De asemenea, este exact genul de încurajare pe care comunitatea de afaceri şi alte părţi interesate au nevoie pentru a continua să se extindă activitatea cu şcoli", a declarat Caroline Jenner, CEO al JA Europa.

Cele 17 şcoli sunt din Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Turcia şi Marea Britanie, şi au fost premiate la Riga, pe 22 septembrie.