Campusul prinde contur

Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea a decis să aloce noi sume pentru continuarea "cu maximă viteză" a lucrărilor la campusul şcolar, unde trebuie să se mute Colegiul Economic Partenie Cosma, recent relocat în clădirea fostei şcoli generale Alexandru Roman de pe Calea Clujului. Astfel, pe lângă cei 1.833.000 de lei deja alocaţi, municipalitatea a mai dat firmei Selina, executanta lucrării, 3,7 milioane de lei.

"Aproape 90% din cheltuielile necesare construcţiei ar fi trebuit să vină de la bugetul de stat, dar nu mai putem aştepta după ceva ce n-o să vină", a declarat Biro.

Cu aceşti bani investiţi, viceprimarul spune că până la sfârşitul anului va fi finalizată în roşu o clădire cu 24 de săli de clasă, acoperită şi cu geamuri şi uşi montate, astfel încât pe timpul iernii să se poată lucra în interior, iar în august 2011 clădirea să fie finalizată. Dacă acest lucru se va întâmpla, Colegiul Economic se va muta în campus din anul şcolar 2011-2012. "Investiţia în această clădire şi asfaltarea unui teren de sport de lângă ea costă circa 6,5-7 milioane de lei", a precizat edilul.

Până în prezent, în campus s-a turnat placa de beton pentru parterul clădirii, iar zilele acestea începe ridicarea pereţilor.

Trei şcoli fără aviz sanitar

În contextul investiţiilor în şcoli, Biro a prezentat lucrările ce s-au făcut în această vară în unităţile de învăţământ din Oradea. Astfel, până acum municipalitatea a investit 791.000 de lei în reparaţii curente la 35 de obiective. Asta în timp ce în 2009 s-au investit 632.200 de lei în 82 de clădiri, iar în 2008 1.400.000 de lei în 83 de obiective. În prezent, la 20 dintre unităţile de învăţământ la care s-au făcut reparaţii curente s-au finalizat lucrările, la 9 sunt în curs şi vor fi gata în luna septembrie, iar la 4 lucrările sunt abia în curs de licitare sau execuţie.

Tocmai din cauza faptului că unele lucrări nu au fost finalizate, Direcţia de Sănătate Publică nu şi-a dat avizul din punct de vedere sanitar. "Este vorba de trei unităţi: Şcoala Generală Nicolae Bălcescu, Şcoala Generală Octavian Goga şi Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi", a menţionat Biro. Restul şcolilor şi grădiniţelor din oraş şi-au primit autorizaţia.

Unele, la anul

Pentru reparaţiile capitale şi investiţii, Primăria a cheltuit anul acesta 9,9 milioane de lei în 8 unităţi de învăţământ, în timp ce în 2009 a plătit 10,6 milioane de lei în 45 de clădiri, iar în 2008 11,8 milioane de lei în 53 de clădiri.

Lucrări capitale s-au făcut la Grădiniţa 30, la şcolile generale Oltea Doamna şi George Coşbuc, unde s-a realizat asfaltarea curţilor interioare, la Şcoala Generală Octavian Goga, unde s-a schimbat instalaţia electrică, şi la Colegiul Tehnic Traian Vuia, unde a fost schimbată învelitoarea.

"Lucrări în curs de finalizare sunt asfaltarea curţii interioare a Şcolii Generale Ioan Slavici, cu termen 12 septembrie, şi amenajarea blocului alimentar la Liceul Aurel Lazăr, termen 13 septembrie", a precizat Biro. Totuşi, mai sunt lucrări de reparaţii capitale, cele la faţada şi coridoarele Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, care nu vor fi finalizate decât la finalul anului 2010 sau anul viitor.