De ziua Culturii Naţionale şi în care se celebrează naşterea poetului Mihai Eminescu, şcoala orădenă care îi poartă numele a fost în sărbătoare.

Elevii Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" cu premii câştigate la olimpiade şi cu 10 pe linie la învăţătură în anul şcolar precedent au fost premiaţi, în cadrul unei festivităţi conduse de directoarea Livia Muntean. Zeci de elevi şi-au ridicat diplomele de merit şi au fost aplaudaţi de colegii şi de profesorii lor. Printre ei s-a numărat şi Octavia Blaga, olimpică la limba latină şi care s-a calificat la etapa internaţională a concursului de profil Ovidianum, recunoscut de Ministerul Educaţiei.

În cadrul aceleiaşi festivităţi, elevii şcolii au avut ocazia să-l asculte pe filosoful orădean Mihai Maci. Într-un discurs destul de scurt, acesta le-a spus adolescenţilor cum orice om îşi doreşte doar ceea ce nu are, iar problema şcolii româneşti este tocmai că le dă elevilor cultură "mai înainte sau diferit de felul în care dumneavostră vă doriţi". Altfel spus, nu este defel centrată pe elevi, aşa cum politicienii se laudă de ani de zile că vor să facă...

Tot miercuri, la Colegiul "Mihai Eminescu" a fost lansat un volum cu articole ştiinţifice scrise de dascălii colegiului, "Convergenţe, educaţie şi cercetare", şi noul număr al revistei şcolii, care a revenit la numele de odinioară, "Ritmuri incandescente" şi în care semnează elevi şi profesori deopotrivă.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol pus în scenă de elevi şi cu un recital la pian al elevului Mihnea Chişbora. La festivitate au luat parte, ca invitaţi, deputatul Florica Cherecheş şi inspectorul şcolar adjunct Laura Pintea.

Evenimentul de miercuri nu a fost singurul din agenda festivă a Colegiului Mihai Eminescu. Întreaga săptămână, elevii au avut parte de lecţii de educaţie financiară ţinute de un specialist al domeniului, iar joi vor avea loc mai multe concursuri, la diferite discipline. Tot joi, judecătorul Cristi Danileţ le va vorbi elevilor despre justiţie, iar un specialist de la Universitatea din Budapesta - despre cultură şi civilizaţie contemporană. Vineri, elevii vor face o incursiune în universul culturii maghiare, vor avea ateliere ştiinţifice distractive şi vor merge la teatru.