Aleşii orădenilor au aprobat, joi, în şedinţă ordinară, proiectul de reabilitare integrală a Colegiului Mihai Eminescu.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 27.547.351 lei fără TVA, din care construcţii şi montaj reprezintă 21.590.721 lei fără TVA, iar durata de realizare a lucrărilor este de 2 ani, după cum arată un comunicat al municipalităţii orădene.

Primarul Ilie Bolojan a explicat, într-o conferinţă de presă desfăşurată cu o zi înainte, că imobilul va fi reabilitată din temelii, fiind programate lucrări inclusiv la nivelul fundaţiilor şi acoperişului.

"Până anul trecut nu am putut interveni la această clădire, având în vedere litigiile care au avut loc în ultimii ani şi care au ţinut o bună perioadă imobilul blocat. Cum edificiul are 300 de ani, starea lui este necorespunzătoare şi necesită reabilitări totale. În această situaţie, am finalizat un studiu de fezabilitate care cuprinde reabilitarea totală exterioară, respectiv fundaţii, acoperiş, dar şi interiorul şi dotările corespunzătoare clădirii Liceului Mihai Eminescu. Astfel, se va interveni pe partea de arhitectură, de la desfacerea tencuielilor şi refacerea acestora până la refacerea ornamentelor de pe toată faţada, realizarea iluminatului arhitectural, refacerea tâmplăriilor degradate", a spus primarul.

La acoperiş va fi înlocuită şarpanta şi se va verifica starea tehnică a învelitorii. Totodată, podul va fi izolat, se vor ignifuga elementele de şarpantă, iar în pod se va realiza şi un perete antifoc.

Practic, clădirea va fi adusă la starea ei iniţială, urmând să fie înlăturate, însă, toate intervenţiile neautorizate făcute de-a lungul anilor, după care se va trece la refacerea finisajelor originale. "De asemenea va fi amenajată o sală de prezentare a istoricului clădirii", a precizat Bolojan.

Inclusiv elementele de feronerie din interior, precum uşiţele de vizitare metalice ale coşurilor de fum şi balustradele metalice din interiorul clădirii, vor fi curăţate, revopsite, stabilizate şi completate, unde va fi cazul. Lucrările vor cuprinde inclusiv instalaţiile electrice, sanitare şi de încălzire prin înlocuirea tuturor branşamentelor, modernizarea instalaţiilor sanitare şi prin realizarea unei noi instalaţii electrice, mai arată reprezentanţii municipalităţii.

Totodată, vor fi refăcute toate elementele de împrejmuire a clădirii, inclusiv gardurile de protecţie la terenurile de sport.

În ce priveşte amenajările peisagistice ale curţilor interioare, vor fi reabilitate pavajele exterioare, trotuarul din jurul clădirii, terenul de sport şi cel de baschet. De asemenea, proiectul mai vizează amenajarea spaţiului verde şi asigurarea accesului şi a circulaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, lucrările vor începe din banii oraşului şi cel mai probabil vor fi decontate din fonduri europene.