În următorii cinci ani, elevii şi profesorii Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu" din Oradea vor dezbate probleme ce ţin de cyberbullying, protecţia mediului şi discriminare, alături de colegi de-ai lor din Europa.

Şcoala a câştigat o finanţare de peste 100.000 de euro, în cadrul programului de schimb de experienţe Erasmus+, care presupune că elevii şi dascălii orădeni vor merge în vizite la şcoli şi companii din străinătate.

Potrivit directorului Iulius Timar, în cadrul acestui amplu proiect, 20 de profesori vor participa la cursuri de îmbunătăţire a cunoştinţelor legate de gestionarea cyberbullyingului, 84 de elevi şi alţi 20 de profesori la cursuri de educaţie ecologică, alţi 49 de elevi la cursuri de îmbunătăţire a competenţelor digitale de utilizare în siguranţă a internetului, iar zece profesori şi 28 de elevi vor învăţa despre evitarea discriminării.

De asemenea, managerii şcolii vor participa la lecţii despre îmbunătăţirea cunoştinţelor de management şcolar şi comunicare, iar 20 de profesori diriginţi vor învăţa mai multe despre managementul clasei. Tot pentru 20 de profesori, proiectul va avea o componentă de îmbunătăţire a competenţelor digitale, iar 8 angajaţi din rândul personalului didactic auxiliar vor învăţa la rândul lor competenţe de specialitate.

Potrivit planurilor şcolii, în primul an vor fi implicați în schimburile de experienţă la şcoli din străinătate 28 de elevi şi 17 profesori, în al doilea, 21 de elevi şi 13 profesori, în anul trei şi patru - câte 14 elevi şi 17 profesori. În ultimul an de proiect, vor participa 42 de elevi şi 30 de profesori.

În acest program, până acum, a mai obţinut finanţare Colegiul Economic "Partenie Cosma", pentru un proiect Erasmus+ în valoare de 22.300 euro.