Cea mai mare școală din Oradea, cu peste 2.200 de elevi înscriși, Colegiul Național Onisifor Ghibu, a început să folosească sistemul de acces controlat prin carduri personalizate și turnicheți metalici.

Implementat la inițiativa conducerii școlii și din fonduri proprii, pentru a crește siguranța elevilor și a profesorilor, sistemul prevede că fiecare elev are un card care îi permite intrarea și ieșirea din școală corelat cu orele de curs. Mai precis, elevii nu pot să intre după ora 8, când încep orele, și nici să iasă înainte de a termina programul zilei.

„A fost a treia zi în care am folosit sistemul de acces securizat, la ieșirea elevilor de la ore. Dimineața, încă îi lăsăm să intre pe oricare dintre porți, inclusiv cea fără turnicheți, dar la ieșire, toată lumea trebuie să folosească accesul securizat”, a explicat directorul Iulius Timar, joi, pentru BIHOREANUL.

Dintre cele trei porți de acces ale colegiului, două au montate turnicheți din metal, care se deschid doar la atingerea cardului, iar una a rămas fără o asemenea instalație și va fi folosită pentru intrarea sau ieșirea din școală în situații speciale, adică de elevii care vin după începerea orelor sau înainte de terminarea lor.

În primele două zile, în jurul turnicheților s-a creat aglomerație, generată de faptul că unii elevi nu au știut să utilizeze cardurile de acces, dar și de faptul că au fost profesori care au lăsat elevii să iasă de la ultima oră înainte să sune clopoțelul, iar, odată ajunși la poartă, aceștia n-au putut deschide turnicheții.

„Au fost mici sincope, dar deja le-am depășit. Astăzi (n.r. joi) nimeni n-a stat mai mult de 2 minute la ieșire”, a precizat Timar, convins că timpul de așteptare se va reduce pe măsură ce elevii se vor obișnui cu noile reguli. „Sistemul va funcționa și mai bine”, a mai spus directorul.

Pe lângă accesul controlat în școală, noua instalație a Colegiului Ghibu permite și o mai bună monitorizare a activității de predare, deoarece carduri de acces au și profesorii. 

Așa cum BIHOREANUL a scris, și Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea a introdus, din acest an școlar, un sistem de acces securizat în incina unității de învățământ. Porţile școlii pot fi deschise doar cu cartele pe care le-au primit numai angajaţii şi elevii majori, o măsură menită să prevină chiulul copiilor şi accesul persoanelor străine. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!