În prima şedinţă din acest an, consilierii locali au decis să facă din două şcoli una singură. Colegiile Tehnice Dimitrie Leonida şi Constantin Brâncuşi vor fuziona din următorul an şcolar.

Până acum, fostul liceu CFR era arondat Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu. "Acum Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida dispare, practic. Toate clasele se vor muta în clădirea Colegiului Constantin Brâncuşi", a explicat, miercuri, pentru BIHOREANUL, inspectorul şcolar general Daniel Negrean, totodată consilier local.

În clădirea în care funcţiona Colegiul Leonida, de pe strada Republicii, se va muta Liceul Ortodox, imobilul fiind, de altfel, în proprietatea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. "Îşi vor pune la punct clasele, din toamnă vor face înscrieri şi pentru clasa I. Treptat, toată activitatea Liceului Ortodox se va muta aici, iar noi vom vedea cum vom folosi clădirea din Rogerius în care funcţionează în prezent", a spus Negrean. Cel mai probabil, în acest imobil se va muta o unitate de învăţământ care funcţionează într-o clădire închiriată de municipaltiate.

Tot în şedinţa de marţi, consilierii locali au decis şi rearondarea unor grădiniţe orădene. Astfel, Grădiniţa 23 trece de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna la Liceul Ortodox, Grădiniţa 9 de la Şcoala Dacia la Grădiniţa 54, iar Grădiniţele 12 şi 43 la Grădiniţa 45, de la Şcoala Gimnazială Dacia.

"Vrem să recunoaştem sau nu, populaţia şcolară e în scădere, se nasc tot mai puţini copii. Atunci, conceptul nostru e să facem în aşa fel încât grădiniţele să fie în acele clădiri tip bloc, cu curte mare, cu cantină, şi să eliminăm treptat grădiniţele care există la parter de bloc", a explicat Negrean aceste mutări. De asemenea, municipalitatea caută şi să aibă cât mai puţine grădiniţe în spaţii închiriate, pentru a reduce cheltuielile.

Inspectorul şef nu crede că anul acesta vor mai exista schimbări în reţeaua şcolară a Oradiei.