44 de cetăţeni străini au fost prinşi în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa în Ungaria, ascunşi la bordul unor TIR-uri conduse de cetăţeni turci.

Conform unui comunicat transmis joi de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, descoperirea a fost făcută în  aceeaşi zi, la punctul de trecere a frontierei Borş II, de pe autostradă, la un control amănunţit asupra a două ansambluri rutiere conduse de doi cetăţeni turci.

"Conform documentelor de însoţire a mărfii, ambii şoferi transportau role de aluminiu ambalate în cutii de lemn din Turcia în Polonia. În urma efectuării controlului asupra mijloacelor de transport, în interiorul acestora au fost descoperiţi, ascunşi printre marfa transportată, 44 de cetăţeni străini", explică informarea.

Călătorii clandestini au fost preluaţi şi transportaţi la sediul sectorului pentru cercetări.

Astfel, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni din Irak, Siria şi Afganistan, dintre care 28 erau bărbaţi, 14 femei şi doi copii.

"Cei 44 de cetăţeni străini au vârste cuprinse între 7 şi 45 de ani şi sunt solicitanţi de azil în România", arată comunicatul.

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, "în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun".

Potrivit unui comunicat al Poliţiei maghiare, cei 44 de migranţi au fost găsiţi făcut în două etape, într-o operaţiune comună a autorităţilor de frontieră române şi a poliţiştilor din judeţul Hajdú-Bihar în Punctul de trecere a frontierei Nagykereki.

Primele 32 de persoane - sirieni, afgani şi irakieni - au ajuns în Punctul Nagykereki ascunse într-un TIR condus de un şofer turc la ora 22.45, ora Ungariei (23.45, ora României). Ceilalţi 12 migranţi - iraniei şi irakieni - au fost găsiţi într-un autotren turcesc intrat în punctul de trecere a frontierei joi, la ora 0.45, ora Ungariei (1.45, ora României). „Persoanele nu avea documente legale care să le permită intrarea în Ungaria”, se arată în comunicat, precizându-se că cercetările faţă de toţi cei 44 de migranţi sunt continuate de Poliţia de Frontieră Română.