Academicianul George Banu, unul dintre cei mai importanți teatrologi români, eseist de reputație mondială, profesor universitar la Universitatea Sorbonne Nouvelle din Paris, vine la Oradea, la invitația Muzeului Țării Crișurilor.

Banu va susține o conferință intitulată „Spatele omului, o postură polemică. Teatru și pictură”, care are la bază cartea cu același nume.

Evenimentul va avea loc marți (4 octombrie), de la ora 17, la sediul instituției muzeale (str. Armatei Române nr.1/A). Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri.

„Conferința „Spatele omului, o postură polemică. Teatru și pictură”, care va pune în valoare și virtuțile criticului de artă, nu doar pe cele ale teatrologului, se bazează pe ideile pe care autorul le-a exprimat în cartea sa „L'Homme de dos” (Spatele omului). Un bogat material ilustrativ, cu reproduceri ale multor capodopere ale artei universale, dar și din colecția Muzeului Țării Crișurilor, va evidenția semnificațiile reprezentărilor din artele plastice și din teatru ale omului (sintagmă care implică deopotrivă bărbatul și femeia) văzut din spate”, au transmis organizatorii.

„Omul întors cu spatele se impune ca postură corporală concretă, capabilă să conteste frontalitatea și modul de adresare unanim adoptate, sfârșind prin a afirma astfel o relație cu lumea pe care ne invită să o examinăm. Dacă omul fără chip este omul fără nume, el nu este în schimb omul fără acțiune. Ființa lui se cristalizează în acțiune”, a afirmat George Banu în volumul „Spatele omului”.

Născut la 22 iunie 1943, în București, George Banu a urmat cursurile Academiei de Teatru din București, iar din anul 1974 s-a stabilit în Franța, unde a continuat cariera universitară începută în România.

În 1981, a publicat volumul de referință „Costumul de teatru”, precum și cartea „Brecht ou le petit contre le grand”, care va primi Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. Câțiva ani mai târziu, în 1984 și 1990, a obținut, din nou, același premiu, pentru „Le théâtre, sorties de secours” și „Le Rouge et Or”. Între anii 1990-2000, a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor.

George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități din Europa. Cărțile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și au fost traduse în numeroase limbi.

El este și autorul unei trilogii plasate la confluența dintre teatru și pictură: „Le Rideau ou la fêlure du monde” (1997), „Cortina sau fisura lumii” (Humanitas, 2012), „L'Homme de dos” (2000), „Spatele omului” (2008) și „Nocturnes” (2005). Opera sa critică este dedicată regiei moderne și personalităților precum Brook, Strehler sau Grotowski.

Conduce revista „Alternatives Theatrales”, iar din martie 2013 este membru de onoare al Academiei Române. Este cetățean de onoare al orașelor Bologna și São Paolo, obținând și Premiul de Onoare al AICT (2006) și Premiul Special al Festivalului Shakespeare (2012).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!