Fiecare domeniu sau părticică din lumea asta are propriile vedete, care ies în evidenţă prin ceva anume: mai interesant, mai bun, mai frumos, mai mare.

De data asta, nu e vorba de celebri actori şi frumoase actriţe, ci de alt gen de vedete, acelea din lumea clădirilor, a construcţiilor care îţi taie răsuflarea.

Preţul: 1,5 miliarde de dolari

Fără nicio îndoială, vedeta incontestabilă din acest domeniu este, de curând, Burj Khalifa. Acel turn din Dubai care a surclasat toate construcţiile ridicate până acum pe pământ şi care a spulberat recorduri. Inaugurat pe 4 ianuarie, în cadrul unei ceremonii ameţitoare, a epatat prin lux şi strălucire, exact aşa cum se aştepta toată lumea.

Burj Khalifa, numit aşa în onoarea conducătorului Emiratelor Arabe Unite, din care face parte şi Dubaiul, este în prezent cea mai înaltă construcţie din lume, cu cele 160 de etaje ale sale, întinse pe 828 de metri - mai mult cu 300 de metri faţă de precedentul campion, Taipei 101, din Taiwan. Potrivit constructorilor, lucrările la Burj Khalifa, începute în septembrie 2004, au costat, în final, circa 1,5 miliarde de dolari.

Turnul nu este impresionant numai pe dinafară, ci îşi uimeşte vizitatorii şi cu minunăţiile din interior. Cele 160 de etaje includ un amalgam de cluburi de noapte, apartamente de lux, săli de conferinţe, cea mai "înaltă" moschee din lume (etajul 158) şi multe altele. Tot acolo şi-au găsit loc primul hotel Armani, dar şi cele mai rapide lifturi din lume, care te urcă spre nori cu o viteză de 64 de kilometri pe oră (viteza medie cu care se mişcă un tren în România).

Un mall uriaş

Pentru a-şi menţine şi titlul de cea mai luxoasă clădire din lume, Burj Khalifa adăposteşte şi o serie de obiecte preţioase - o colecţie de 1.000 de opere de artă, printre care se numără şi o lucrare alcătuită din 196 de statuete de bronz şi cu talgere de alamă placate cu aur, ce reprezintă cele 196 de state ale lumii. Un alt element impresionant este sistemul de arteziene situat în afara clădirii, pentru care s-au cheltuit 217 milioane de dolari. Fântâna este decorată cu 6.600 de lumini şi 50 de proiectoare colorate, are o lungime de 275 metri şi ridică apa la o înălţime de 150 metri, pe ritmuri muzicale diverse - de la melodii internaţionale, la muzică arabă contemporană.

În interior se găseşte şi cel mai mare mall din lume, care include, printre altele, o pârtie de ski, un pationar de dimensiuni olimpice, 1200 de magazine, 150 de restaurante, 5 hoteluri, un acvariu, un parc tematic şi un orăşel al copiilor pe măsură - adică imens.

Burj Khalifa a fost construit de arhitectul britanic Adrian Smith şi are, de fapt, 200 de etaje, dintre care 160 sunt funcţionale. Firma care a proiectat Burj Dubai, Skidmore Owings and Merrill, are la activ o listă impresionantă de realizări. Printre acestea se numără Turnul Sears din Chicago (nu demult, cea mai înaltă construcţie din lume), dar şi Freedom Tower, din New York. Designul turnului din Dubai a fost inspirat de turnurile Sears, dar şi de un zgârie-nori din Chicago, proiectat de celebrul arhitect Frank Lloyd Wright (turnul "The Illinois").

Se pregăteşte Palm Tower

Cât timp îşi va păstra turnul din Dubai titlul de cea mai înaltă clădire din lume? Poate că e greu de crezut, dar nu mult... Rivalul actualului campion se ridică, încet, tot în Dubai. Clădirea se numeşte Palm Tower, este amplasată pe una dintre insulele artificiale, Palm Jumeirah, şi a fost "desenată" de un român, un arhitect pe nume Cristian Gavrilescu, coordonator de proiect pe partea de design.

Construcţia gigantului, care ţinteşte mai sus decât Burj Khalifa (peste un kilometru), a fost demarată în 2007, iar proiectul iniţial a suferit deja mai multe modificări. Se pare că arhitecţii s-au inspirat din structura bambusului pentru a creiona actuala formă a clădirii. Potrivit constructorilor, data estimată pentru finalizarea lucrărilor este 2012, după ce iniţial fusese vehiculat anul 2010. Însă, când va fi gata, Palm Tower, ce a fost proiectat cu o înălţime de peste 1.000 de metri, va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume. De ce? Simplu - din orgoliu. În spatele acestor construcţii imense care doboară toate recordurile se află personaje extrem de influente din lumea arabă, care luptă pentru prestigiu şi putere. Emaar şi Nakheel sunt cele mai mari concerne de investiţii din această parte a lumii şi ambele sunt conduse de verii sultanului Mohamed Bin Rashid, care se întrec să câştige supremaţia în faţa acestuia. Emaar a construit Burj Dubai, iar Nakheel, Palm Tower.

Ce va fi după inaugurarea acestui colos, e greu de prevăzut. Deocamdată, construcţia este ţinută în loc de banala criză economică. Dar, după ce aceasta va fi depăşită, cine ştie unde se vor opri vajnicii şeici, în lupta lor pentru cucerirea înălţimilor. Sau dacă se vor opri vreodată!


CIFRE RECORD
Burj Khalifa, în cifre

- înălţime de 828 de metri, 160 de etaje funcţionale
- costurile construcţiei au depăşit 1,5 miliarde de dolari
- este doar o parte a complexului Downtown Dubai, un proiect în valoare de 20 de miliarde de dolari

- 49 de etaje de birouri, 1044 de apartamente rezidenţiale de 5 stele şi un complex hotelier Armani - primul din lume, care va fi inaugurat în februarie
- turnul poate fi văzut de la 95 de kilometri depărtare, iar la ultimele etaje temperatura scade cu peste 8 grade Celsius
- pentru construcţie au fost utilizaţi 330.000 de metri cubi de beton şi 103.000 metri pătraţi de sticlă

- 12.000 de muncitori au participat la lucrări
- are 24.348 de ferestre
- 25.000 de persoane vor locui în clădire
- turnul are 2.909 scări, de jos până la etajul 160
- există 57 de ascensoare, fiecare având o capacitate de 12-14 persoane şi mişcându-se cu o viteză de 64 km/h


RĂMAŞI ÎN URMĂ
Pe cine a detronat uriaşul din Dubai

* Taipei 101 - 508 metri. A doua cea mai înaltă clădire locuită din lume a fost construită în perioada 1999-2004

* Shanghai World Financial Center - 492 metri. Cea mai înaltă clădire din China a fost inaugurată în 2008 şi are 101 etaje

* Turnurile Petronas - 451,9 metri. Cele două turnuri gemene din Kuala Lumpur, Malaezia, au dominat topurile celor mai înalte construcţii în perioada 1996 - 2003

* Willis Tower (Turnul Sears) - 442,14 metri. Aflat în Chicago, turnul numără 108 etaje

* Trump International Hotel & Tower - 423,22 metri. A doua clădire impozantă din Chicago a fost finalizată în 2009