Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.

În tot acest răstimp, am încercat să fiu obiectiv şi să prezint problemele cât mai neutru, chiar dacă, în multe situaţii, cu greu mi-am putut stăpâni unele remarci critice sau chiar acide, cu privire la construcţii juridice aberante. Nu în ultimul rând, am fost atent să nu fac comentarii care ar putea fi interpretabile din punct de vedere al intereselor politice sau de altă natură, mai ales când subiectele erau unele "fierbinţi" pentru opinia publică.

Pentru mine, existenţa acestei rubrici a avut un rol important: m-a obligat ca în fiecare săptămână să urmăresc ce a apărut în diverse ramuri ale dreptului, să mă ţin la curent cu dezbaterile şi interpretările specialiştilor domeniului, aspect care m-a ajutat enorm în profesie.

De aceea, din acest moment, odată ce am acceptat să exercit demnitatea publică de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, am agreat cu redacţia BIHOREANULUI continuarea demersului "jurnalistic", dar dintr-o altă perspectivă şi sub un alt nume, mai adecvat noii situaţii: "Colţul juridic".

Fiind, paradoxal, eliberat de unele constrângeri date de calitatea de avocat, cea mai semnificativă fiind o eventuală interpretare absurdă a "publicităţii" mascate, îmi propun să mă pronunţ în continuare pe teme de actualitate juridică, dar cu o abordare nuanţată, adoptând pe viitor chiar un ton mai critic faţă de aspectele cu care nu voi fi de acord din punct de vedere tehnic.

În fine, participarea directă la procesul legislativ, de la elaborarea actelor normative primare şi până la susţinerea poziţiei Ministerului Justiţiei în faţa plenului celor două camere ale Parlamentului mă obligă să transmit în spaţiul public aspectele pe care le consider importante pentru comunitate, informarea corectă a cetăţenilor fiind una dintre cele mai importante obligaţii ale unui demnitar.

Săptămâna viitoare, de pildă, sper că vom vedea că legea prin care se reduc semnificativ taxele de timbru în procesele civile pornite de cei vătămaţi fizic sau psihic în urma unor accidente, adoptată miercuri, 24 februarie a.c., cu o largă majoritate, de către Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională, va intra în vigoare. Ca să se întâmple acest lucru, este necesar ca factorii politici să nu sesizeze Curtea Constituţională, iar Preşedintele României să promulge legea. Ca atare, cu voia dumneavoastră, vom putea să discutăm pe marginea ei...