Șoferii au observat în ultimele luni un trend crescător în ceea ce privește prețurile benzinei și motorinei, trend care se face simțit și la stațiile de alimentare din Oradea, unde un litru de benzină standard a ajuns să coste, luni, în jur de 7,2 lei, iar unul de motorină standard în jur de 7,6 lei. 

La finalul anului 2023, un litru de benzină costa circa 6,5 lei, iar unul de motorină era de circa 7 lei. 

La 1 ianuarie, după creșterea accizei la carburanți, benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru. Scumpirile nu s-au oprit acolo, iar prețul la pompe a continuat să crească.

De pildă, pe 17 ianuarie, un șofer a alimentat cu benzină standard de la OMV din Oradea la prețul de de 6,71 lei / litru, apoi pe 1 februarie a plătit 6,87 lei pe litru, iar pe 15 februarie a plătit 7,04 lei pe litru. 

Luni, 26 februarie, în Oradea, un litru de benzină standard (95) costa 7,14 lei la Petrom, respectiv 7,2 lei la benzinăriile OMV și MOL.

De asemenea, prețul unui litru de motorină standard a urcat la 7,57 lei la Petrom, respectiv la 7,63 lei la OMV și la MOL, potrivit datelor oficiale de pe aplicația Monitorul Prețurilor, dezvoltată de Consiliul Concurenței.

Pe de altă parte, citând Reuters, Spotmedia.ro notează că Europa se confruntă cu o criză de aprovizionare cu motorină, cauzată în principal de scăderea activității de rafinare din SUA și de întreruperi în comerțul mondial.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!