O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea a debutat, duminică seară, pe scena Teatrului Regina Maria, în faţa a peste 500 de spectatori. După scurtele discursuri susţinute de directorul artistic Victoria Balint, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, viceprimarul Florin Birta şi o reprezentantă a sponsorului Raiffaisen Bank, orădenii au fost invitaţi la comedie.

Organizatorii au ales să deschidă festivalul de anul acesta cu un spectacol propriu, prezentat în premieră. Este vorba despre comedia "Domnul Jurdan", o rescriere dramatică după comedia-balet "Burghezul Gentilom" de Molière, direcţia de scenă aparţinându-i apreciatului regizor Victor Ioan Frunză.

Rolul principal, cel al bogătaşului parvenit care voia să intre cu orice preţ în rândul "ielitelor", a fost jucat de Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria, care, din acest motiv, nu s-a numărat printre cei care au declarat festivalul deschis la începutul serii.

În schimb, Vulcu şi-a făcut o apariţie senzaţională pe scenă în rolul bogatului Domn Jurdan, îmbrăcat într-un costum auriu "stretch", ornat cu o curea cu luminiţe, şi ghete înalte sclipicioase. Pe cap a purtat o coroană de lauri, şi ea aurită, iar peste, un halat imens roşu, cu blană.

De altfel, costumele şi decorul prezentate pe parcursul spectacolului, care a durat trei ore, au fost apreciate de spectatori, la fel de mult ca situaţiile comice şi absurde create de Domnul Jurdan şi prietenii lui. Pentru a sublinia efortul personajului principal de a părea intelectual şi nobil, scenografa a aşezat în casa acestuia faimosul tablou "Creazione di Adamo" al lui Michelangelo din Capela Sixtină, doar că în locul chipului lui Dumnezeu apărea cel al Domnului Jurdan. Stilul "elegant" al bogătaşului a fost completat cu o Statuie a Libertăţii, o Mona Lisa pe tot peretele şi mobilier aurit. 

La finalul spectacolului, actorii Teatrului Regina Maria, alături de muzicienii care au interpretat live pe parcursul reprezentanţiei, au fost aplaudaţi mai bine de cinci minute.

Merită precizat că, la cererea regizorului, spectatorii şi jurnaliştii nu au fost lăsaţi să fotografieze ori să filmeze în timpul spectacolului, urmând ca organizatorii să facă publice imagini oficiale din premiera "Domnul Jurdan".

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se desfăşoară în perioada 25 septembrie - 1 octombrie.