Deşi Primăria şi ADP Oradea, prin primarul Ilie Bolojan şi directorul Liviu Andrica, anunţau în urmă cu o săptămână şi jumătate că pieţarii din Rogerius vor avea toate condiţiile să-şi desfăşoare activitatea pe durata lucrărilor în zona bazarului, lucrurile nu stau chiar aşa.

Luni dimineaţă, sub supravegherea reprezentanţilor Administraţiei Domeniului Public Oradea, cei 178 de agenţi economici care-şi desfăşoară activitatea în bazarul Pieţei Rogerius au început să se mute în partea modernizată a acesteia, situată spre strada Blaise Pascal.

Firmele care lucrează la transformarea pieţei într-un centru comercial agro-alimentar au amenajat aici 132 de module, de câte patru metri pătraţi, şi opt spaţii comerciale, a câte 12 metri pătraţi, care vor găzdui, cel puţin pe perioada lucrărilor, pieţarii din bazar.

Chiar dacă, la sfârşitul lunii octombrie, primarul Ilie Bolojan anunţa, într-o conferinţă de presă la faţa locului, că boxele urmează să fie dotate cu rulouri metalice astfel încât comercianţii să-şi poată lăsa în siguranţă marfa în acestea, pe timp de noapte, ori când nu merg la piaţă, acest lucru nu s-a adeverit complet.

Luni dimineaţa, doar circa 30 de module, din cele 132, aveau acea "perdea" metalică, fapt care i-a nemulţumit pe comercianţi. "Aceste rulouri metalice sunt în curs de montare. Toate modulele le vor avea până marţea viitoare", a declarat, chestionat de BIHOREANUL, şeful ADP, Liviu Andrica. Întrebat de ce modulele nu au fost finalizate la timp, Andrica a afirmat: "Trebuia să eliberăm tronsonul pentru că trebuia să înceapă partea a doua a lucrărilor".

"Comercianţii au create condiţii de vânzare mult mai bune decât aveau în bazar. În plus, pe timpul nopţii, partea aceasta a pieţei va fi închisă şi păzită. De altfel, ne-am înţeles cu agenţii economici ca, până când toţi vor putea să-şi închidă modulele, să funcţionăm după un orar mai scurt, între orele 9 şi 18, nu între 8 şi 20, ca în mod normal. Aşa, vin şi pleacă toţi deodată", a mai spus directorul ADP Oradea, precizând că o metodă similară a fost folosită când au fost amenajate modulele din Piaţa Cetate.

Unii dintre pieţari, însă, şi-au improvizat deja nişte prelate cu care şă-şi închidă modulul, pentru a sta liniştiţi că marfa nu le e furată. "Vreau să le mulţumesc tuturor comercianţilor, au fost oameni înţelegători", a ţinut Andrica să mai precizeze.