Se spune că drumul spre iad este pavat cu bune intenții, și au aflat-o pe pielea lor vânzătorii ambulanți din Oradea. 

Primăria a vrut să facă ordine în activitatea de comerț stradal și a reușit „performanța” de a lăsa parcurile din tot orașul fără vânzători. După ce anul trecut a adoptat un regulament nou, municipalitatea nici măcar nu le-a dat ocazia comercianților să respecte noua rânduială.

Parcuri fără viață 

Până anul trecut, orădenii și turiștii puteau găsi în parcurile mari, precum Libertății, 1 Decembrie sau Liniștii, tonete cu popcorn, vată de zahăr, porumb fiert. De asemenea, spre bucuria celor mici, erau disponibile spre închiriere și mașinuțe de jucărie, cu care să le „șofeze” pe alei. Toate au rămas o amintire. 

„Am mers cu copiii în parc, cu gândul să mâncăm vată pe băț și să se dea cu mașinuțele și am constatat că nu mai este niciun comerciant. N-am mai găsit nici în alte parcuri”, spune un orădean. „N-am înțeles de ce au dispărut, pentru că nu deranjau pe nimeni, dar ofereau un serviciu binevenit. Parcurile trebuie animate”. 

Dacă vor să cumpere o pungă de popcorn sau un porumb fiert, orădenii trebuie să meargă până în Băile Felix, unde comercianții ambulanți nu sunt alungați...

Doar cu licitație

Dispariția comercianților este explicabilă. În noiembrie anul trecut, Consiliul Local a votat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților în zone publice (HCL 938/2021), prin care municipalitatea și-a propus să facă ordine în comerțul stradal și ambulant. Printre altele, regulamentul prevede că amplasamentele disponibile pentru aceste activități sunt stabilite de Primărie, iar ocuparea lor se poate face doar în urma unei licitații publice. De asemenea, comercianții vor trebui de-acum să obțină și acordul Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CMUAT). 

Practic, procedura s-a birocratizat. „Până acum, făceam cerere către Primărie să ne concesioneze o anumită zonă în care să vindem, iar dacă Primăria o aproba, plăteam o taxă de ocupare a spațiului public, de câteva sute de lei. Procedura se derula lunar”, spune un comerciant care vindea popcorn într-un parc din oraș.

În primăvară, când a făcut o cerere de acest gen către Primărie, a primit răspuns negativ: „Mi s-a spus că Primăria va scoate la licitație amplasamentele, iar contracte lunare nu se mai pot face. Inițial, nu m-a deranjat și am așteptat”.

Investiții degeaba

Numai că licitația s-a lăsat așteptată, nefiind organizată nici până acum! Lună de lună, comercianții au sunat la Direcția Patrimoniu Imobiliar, primind același răspuns: să aibă răbdare. „Mi se pare că ne descurajează, deși nu înțeleg de ce. N-am avut reclamații din partea nimănui, am respectat orice ne-a impus Primăria”, mai spune bărbatul.

Antreprenorul știe că au existat niște certuri între comercianții de mașinuțe, dar nu pricepe de ce asta îl afectează pe el. „Anul trecut am investit în echipamente și acum stau cu ele acasă. Nu cred că voi mai scoate banii și, oricum, afacerea asta nu e una mare”, zice el.

Cu echipamentele în garaj a rămas și fotograful Ovi D. Pop, care anul trecut a personalizat o tricicletă special cumpărată, pentru a vinde în parcurile din Oradea vederi și ghiduri turistice. Investiția de peste 1.300 euro i-a folosit o singură vară, iar acum cărți și fotografii mai vinde doar la sediul firmei lui. Paguba este și a orașului, căci turiștii care traversează orașul nu au șansa să ia acasă o amintire cu Oradea...

Mai așteptați! 

Între timp, Primăria n-are niciun regret. „Lucrăm la caietele de sarcini pe care le vom supune votului Consiliului Local în luna august. Apoi, vom lansa licitațiile”, spune șeful DPI, Lucian Popa (foto). Întârzierea, spune el, ar fi justificată doar de volumul mare de muncă al angajaților Primăriei, nu de rea-credintă.

Ocupați sau nu, cert este că funcționarii Primăriei au făcut ca vânzătorii ambulanți să rateze acest sezon estival. După votul din CL, licitația va dura cel puțin o lună, așa că în caz fericit contractele vor fi atribuite la toamnă, când va veni frigul și nu va mai sta nimeni prin parcuri. Și, ca de obicei, nimeni nu se simte responsabil...


Vocea străzii

Ce părere aveți despre faptul că în Oradea nu mai avem niciun comerciant ambulant?

Pentru un oraș turistic, era necesar să avem vată de zahăr, mașinuțe. Probabil trebuie să câștige doar birturile și cafenelele scumpe din oraș.

Maria Popa

Dezamăgitor. Trebuie să aștepți să fie ceva târg sau festival ca să ai o plimbare cu mașinuța sau ceva gustărele. O hotărâre neinspirată, ca multe altele.

Camelia

O ordine germanică a orașului îl va face frumos, dar fără farmec, vitalitate. Dacă nu respectau normele, să îi înlocuiască cu alții, compatibili.

Elena Caranfil

Foarte bine a făcut. Mașinuțele aveau prețuri exagerate, iar eu duc copilul în parc să se joace, nu să mănânce. Plus că rămâne mizerie în urma lor.

Florina Sferle

Nu m-au deranjat niciodată comercianții ambulanți, nici nu am avut certuri cu copiii mei pentru ei. Să recunoaștem: era un loc de muncă pentru câțiva oameni.

Florica Ursa-Copacian

O idee proastă. Copiii mei abia așteptau să mergem în parc la mașinuțe, pentru că acasă nu am unde să țin una. Iar turiștii au nevoie și ei de „entertainment”.

Adrian Oros

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!