În urma unei descinderi petrecută vineri după amiază în Ştrandul Ioşia, unde o fetiţă de 7 ani, Elisabeth Haidău, a fost absorbită de conducta de evacuare a apei şi a decedat, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Traian Bejan, a decis să deschidă ştrandul începând de sâmbătă dimineaţă, după ce angajaţii acestuia au reabilitat mai multe conducte, au consolidat grilajele la conductele de evacuare a apei şi au revopsit bazinele.

"Bazinele 5 (n.r. unde a fost absorbită fetiţa) şi 8 (n.r. bazinul pentru copii, aflat în renovare) rămân închise până cel puţin săptămâna viitoare, doarece au mai rămas unele finisări de făcut şi reparaţii în jurul bazinului, dar celelalte bazine se deschid. În principiu, am dus la îndeplinire toate măsurile cerute de noi iar mâine (n.r. sâmbătă) vor fi montate şi avertismentele", a declarat şeful CJPC Bihor.

În ce priveşte procesul de golire a apei, Bejan a mai afirmat că apa din bazinele mari va fi evacuată începând cu ora 18, când se închide programul şi la casierie, şi nu de la ora 16, cum prevedea până acum regulamentul de funcţionare a ştrandului. "S-a vorbit cu administratorul ca apa din bazin să se golească de la ora 18 începând. Operatorul economic va informa consumatorii despre aceasta prin panori informative şi nu se face golirea bazinului atât timp cât încă în bazin mai sunt consumatori", a spus şeful CJPC Bihor.

Acesta a precizat că angajaţii ştrandului au realizat deja panouri de avertisment care să conţină ora golirii, interdicţia copiilor de a intra în bazinele mari sau obligaţia însoţirii lor de către părinţi şi au înlocuit grilajele care puneau în pericol viaţa consumatorilor. Panourile vor fi montate în cursul dimineţii de sâmbătă, când comisarii vor face un nou control.

În urma controlului de vineri o altă măsură a fost dispusă în cazul unui grilaj din bazinul în care se vor bălăci copiii. "Deşi este prins în două locuri, grilajul se mişcă, şi am dispus să fie sudat în al treilea loc", a punctat şeful CJPC, adăugând că "săptămânal sau la două săptămâni, comisarii CJPC or să verifice ştrandul".

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public Oradea (fosta Regie Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate - RAPAS, care s-a transformat din 1 iunie în societate pe acţiuni), Florin Alexandru, a menţionat că întreaga renovare a costat aproximativ 14.000 de lei. "Cu retuşarea bazinului numărul 5 şi 8, estimăm că se va ajunge la 16.000 lei", a declarat acesta.

Totodată, până la finalizarea lucrărilor la bazinul cu numărul 8, copiii vor folosi doar bazinul 7, în care se scăldau pensionarii.

Până una alta, în locul administratorului Gheorghe Sime, suspendat din funcţie alături de alţi doi angajaţi, inginerul Florentin Avram şi lăcătuşul Daniel Fâşie, până la finalizarea anchetei, a fost numit ca şef al ştrandului Ioşia Eugen Onciu.

Pe de altă parte, inspectorii CJPC Bihor vor continua controalele în toate ştrandurile din Bihor. "Până acum am dat doar avertismente. La ştrandul Municipal (administrat tot de ADP) au fost probleme la nişte grilaje, pe scările din bazin, iar la Felix, la un bazin la care se efectuau lucrări se exfolia vopseaua", a precizat Bejan.

Conducerea CJPC Bihor a dispus închiderea Ştrandului Ioşia pe o durată de până la 6 luni, în urma accidentului petrecut sâmbăta trecută. Totodată societatea care îl administrează a fost amendată cu 20.000 de lei.

Potrivit lui Bejan, amenda a fost deja achitată.

După cum se ştie, CJPC Bihor a închis luni Ştrandul Ioşia "pentru prestarea de servicii ce pun în pericol viaţa consumatorilor". Pe lângă faptul că ţevile de evacuare a apei sunt amplasate în zonele de acces a utilizatorilor, "fixarea grilajelor de protecţie este defectuoasă, fapt ce a condus la producerea accidentului, la bazinul nr. 5 (n.r. unde a decedat fetiţa) grilajul nefiind montat", se arăta într-un comunicat.

Alte nereguli semnalate erau avertizoarele şi indicatoarele de adâncime care lipseau sau erau greu vizibile, "lipsa informării consumatorilor asupra regulilor pe care trebuie să le respecte la intrarea în bazine, absenţa avertismentelor asupra eventualelor riscuri şi pericole ce pot apărea, neafişarea regulamentului de funcţionare, regulamentul de funcţionare este incomplet, nu există indicatoare spre punctul de prim ajutor şi spre salvamar". În plus, finisajele bazinelor erau necorespunzătoare, existând crăpături, fisuri şi spărturi, vopseaua este exfoliată şi lipseşte de pe suprafeţe mari.